Arbeta som hattmakare

Som hattmakare tillverkar och renoverar du hattar för män, ett arbete som till största del utförs med hjälp av gamla arbetstekniker. Än idag använder hattmakare likadana verktyg och arbetstekniker inom yrket som på 1800-talet. Många av verktygen blir tillverkade av hattmakaren själv. Inom yrket använder de professionella inga halvfabrikat. Alla produkter görs enligt gamla recept från tidigare verksamma hattmakare. Det är allt från vävar och remsor till lacker.

En hattmakare och modist blir ofta förväxlade och många tror att det är samma yrke. Dock har de två olika inriktningar där hattmakaren endast tillverkar herrhattar och modisten damhattar. Som hattmakare måste du kunna tillverkningstekniken, materiallära samt färg- och formlära. Dessutom bör du även kunna arbeta med produktutveckling.

Vanliga yrkesområden är att producera doktorshattar eller hattar till produktioner inom film, TV och teater. I Sverige tjänar en hattmakare i snitt 27 100* kronor i månadslön. Lönen kan variera något beroende på var du arbetar någonstans.

Arbetsuppgifter

Vanliga arbetsuppgifter inom yrket kan vara att designa prototyphattar, tillskärning eller konstruera mallar och mönster till produktion av konfektionsprodukter. Det kan även handla om specialbeställningar för handtillverkade hattar.

Du bör vara noggrann, tålmodig och framförallt lyhörd. Dessa egenskaper är viktiga eftersom du ska kunna ta emot beställningar från kunder, konstruera mönster till hattar och kunna tillverka produkter enligt kundens önskemål.

Utbildning för yrket

För att bli hattmakare finns utbildningar av olika slag. Du kan välja att gå en yrkesutbildning på en högskola eller folkhögskola. Dessutom kan du välja bland olika kurser och utbildningar på exempelvis Stockholms Tillskärarakademi där du kan lära dig grunderna inom mönsterkonstruktion, design och sömnad, kunskaper som är användbara för dig som vill bli hattmakare.

Ett traditionellt sätt att bli hattmakare är att du får din utbildning hos en mästare, där du lär dig yrket som lärling. Det innebär att du får lära dig tillverkningstekniker samt hur du tillverkar de olika verktygen och produkterna som är nödvändiga inom yrket. När utbildningen är klar får du göra ett gesällprov för att få ditt gesällbrev.

*Källa Yrkeskollen 2023