Förändringar i modebranschen skapar nya möjligheter för dagens studerande

Modebranschen är i en utvecklingsfas och hållbarhet har aldrig varit mer aktuellt. ”De som utbildar sig nu får kliva in i en bransch som är i förändring och vara en del av den utvecklingen. Det är verkligen jättespännande", säger Sofia M. Westin, lärare på grundutbildningen Mönsterkonstruktion och design.

Sofia M. Westin har en gedigen utbildning inom textil och mode och har arbetat inom branschen under hela sitt yrkesliv. Det märks att hon brinner för sitt yrke, modebranschens spännande utveckling, hållbarhetsfrågor och framgången hos unga designers som vågar tänka utanför boxen.

Valet föll på Stockholms Tillskärarakademi

Efter att ha frilansat som lärare, konstnärlig handledare och gästföreläsare, sytt herrkläder under eget varumärke samt varit delaktig i driften av ett konstgalleri, arbetar hon sedan 2015 på Stockholms Tillskärarakademi.

STA-SoMWe-2021-2.jpg

– Jag ville testa på hur det är att vara anställd och eftersom jag tycker om att undervisa så undersökte jag vilka skolor i Stockholm som var av intresse och valde Tillskärarakademin. Skolan håller hög kvalitet på undervisningen samtidigt som det finns en underbar familjekänsla här, berättar Sofia.

Sofia undervisar i sömnad och mönsterkonstruktion på grundutbildningen Mönsterkonstruktion och design, men hennes breda kunskaper gör att hon kan hoppa in och undervisa i alla ämnen på skolan.

– Det här är första gången som jag undervisar på grundnivå och det är otroligt roligt att få vara med vid den första anhalten i karriären, att se utvecklingen hos de studerande, hur de utvecklar sitt språk och sitt seende. Det gemensamma intresset hos oss alla på skolan skapar en fantastisk stämning och det är en underbar miljö att vistas i.

Samtliga lärare är eller har varit yrkesverksamma inom branschen vilket bidrar till en hög kompetens på skolan.

– Det är två av skolans styrkor, den höga utbildningsnivån samt att vi lärare, via vår yrkesverksamhet och kontakter bidrar till att eleverna får en nära koppling till branschen. Vi tar vår erfarenhet in till klassrummet. Vi kan dessutom påverka innehållet på kurserna så att de är aktuella och följer med i den tekniska utvecklingen, säger Sofia.

Framtiden för de studerande

Modebranschen är inne i en spännande förändringsprocess och hållbarhetskonceptet är högst aktuellt.

– De som är på väg in i modebranschen idag är ofta medvetna om betydelsen av hållbarhet. De vet att det inte är försvarbart att starta upp en verksamhet som helt är baserad på att använda tyg på metervara, det finns ingen hållbarhet i det. Utifrån ett designperspektiv är det superspännande, istället för att använda metervara kan man arbeta med remake eller upcycle alternativt utgå från helt andra material än traditionella textilier.

STA-SoMWe-2021-3.jpg

Utbildningen Mönsterkonstruktion och design inleds med att de studerande får arbeta med ett hållbarhetsprojekt som utgår från grundfrågan: Hur kan ett plagg vara hållbart? Det kan handla om hur tyget är producerat, vilket material som har använts eller hur lång livslängd plagget har.

– Hållbarhetsutvecklingen är verkligen spännande och bidrar till att branschen öppnar upp för helt ny terminologi, nya yrkeskategorier och företagsformer. Våra studerande har möjligheten att kliva in i en bransch som är i förändring och vara en del av den förändringen. Deras tankar är minst lika värdefulla som en persons åsikter med lång branscherfarenhet. Det händer så mycket just nu och det öppnar upp för så många nya möjligheter. Det är verkligen spännande, säger Sofia.

Fotograf: Anna-Clara Holmgren