Elevintervjuer

Här möter du Stockholms Tillskärarakademis Gymnasiums elever.

 


Amanda Hansson gick ut Tillskärarakademins gymnasium 2013

Idag studerar hon på Tillskärarakademin. Läs intervjun här. 

 

 

 

 

 


 

Saman Amel gick ut Tillskärarakademins gymnasium 2012 

Idag arbetar han och Dag Granath, barndomsvän och kompanjon, med det egna varumärket "Atelier Saman Amel". Deras kundstock består framför allt av kvalitetsmedvetna män som måttbeställer skräddarsydda kavajer, kostymer, rockar och skjortor. Men Saman och Dag har en större mission med sitt företagande, ett holistiskt tänk som de vill ska avspeglas i allt de gör. Köper vi färre grejer av god kvalitet behöver vi inte masskonsumera skit, säger de.

Läs hela intervjun


 

 

 


 

Kajsa och Matilda

Kajsa och Matilda läser Textil-Design på Tillskärarakademins Gymnasiums hantverksprogram.

 

 


 

Teresa och Nellie

Teresa och Nellie läser Bild och Formgivning på Tillskärarakademins Gymnasiums estetiska program.

 

 nellie-cadeskog

Nellie Cadeskog

Går estetiska programmet, år 1 (2013/2014)

Jag valde Tillskärarakademins Gymnasiums estetiska program eftersom jag gillar både konst och mode, och att man får ett högskoleförberedande program så att jag kan söka till högskolan efter utbildningen.

Konst ett av mina stora intressen. Innan gymnasiet höll jag på mycket med det på fritiden, jag har bland annat gått målarkurser i akvarell och olja. Mode är ett annat stort intresse. Det är kul att se vad andra har på sig och fundera på hur de vill uppfattas.

Skolan har redan gett mig väldigt mycket. Jag har lärt mig att analysera och presentera mitt arbete inför andra i klassen, vilket är viktigt om man vill arbeta med konst och mode i framtiden eftersom det är arbetsuppgifter som också ingår i arbetet.

Tillskärarakademins Gymnasium är en trevlig skola med bra miljö och människorna här är väldigt trevliga. Lärarna är det bästa med skolan, de ser verkligen individen och jag får hjälp med exakt det jag behöver. Det känns som jag får ett specialdesignat program för mig.

I trean får vi åka till Paris vilket jag ser fram emot. Det är modets huvudstad! Där får jag känna av stämningen och hur det skulle vara att jobba där.

 


 

Cecilia och Alice

Cecilia och Alice läser Textil-Design på Tillskärarakademins Gymnasiums hantverksprogram.

De är överens om att skolan har ett öppet och tolerant klimat där alla tillåts ha sin egen stil. I utbildningen ingår mycket praktiskt arbete och man får verkligen ge utlopp för sina kreativa sidor.

–Tillskärarakademins Gymnasium är en perfekt skola för dig som vill lära dig att skapa på ett kreativt sätt. Här känner alla sig hemma och vågar vara sig själva, samtidigt som man läser roliga ämnen, tycker Alice som läser sitt första år på skolan.

 


 

Cecilia Wirell

Cecilia har kul på Tillskärarakademins Gymnasium!

Cecilia Wirell, 18 läser Hantverksprogrammet, mode-design på Tillskärarakademins Gymnasium i Stockholm. Innan Cecilia började på gymnasiet läste hon på en annan skola men bytte eftersom hon tycker om att sy och ville läsa något roligt.

– Programmet och skolan passar mig väldigt bra tycker jag, det känns inte ens som att man är i skolan när man är här!

I mode-designutbildningen som Cecilia läser ingår flera veckors praktik och man arbetar mycket koncentrerat med sömnaden. Vissa dagar övar man bara hantverksteknik och arbetar då med att sy, rita mönster osv.

Sydde kollektion under temavecka

Cecilia trivs bra på skolan och berättar om fina lokaler med nyrenoverade, professionellt utrustade salar och bra lärare. Utbildningen är kreativ och varierande. Bland annat har Cecilia deltagit i skolans temavecka.

– Det roligaste jag gjort hittills i min skola är hantverksveckan, då vi jobbade med tvåorna och sydde en liten kollektion med inspiration Indien. Det var väldigt roligt och lärorikt!

Cecilia vet inte med säkerhet vad hon vill göra efter gymnasiet utan satsar på att i nuläget göra vad hon tycker är kul, med tanken att hon så småningom ska komma underfund med vad hon vill göra när hon pluggat klart på Textila gymnasiet. Om hon skulle vilja, finns möjlighet att studera vidare på högskola eftersom programmet hon läser är studieförberedande.

– Mitt absoluta drömjobb är väl att vara designer och bara få sy upp allt jag vill utan att behöva anpassa mig efter någon annan.

 


 

Alice Andersson

"På Mode/Textilutbildningen har alla sin egen stil!"

Alice Andersson är inne på sitt första år på Tillskärarakademins Gymnasium. Hon valde skolan för att hon ville testa något nytt och kreativt. Hon var trött på att sitta i en skolbänk med huvudet begravt i böcker och ville stället lära sig att skapa med sina händer och att uttrycka sig i mode och konst.

På Alice Mode/Textilutbildning lär de sig att sy kläder, rita mönster till kläder, designa och uttrycka sig genom det de skapar. Även de teoretiska ämnena integrerar mode och design för att skapa en helhet i studierna. Man besöker också många museer och gör studiebesök för att få en inblick i lika textila branscher. Enligt Alice handlar utbildningen mycket om att eleverna ska få skapa och designa efter sin egen stil.

– Det absolut bästa med min skola är klassen jag går i. Det är en klass där alla får synas och där man får vara precis den man är med sin alldeles egna stil!

Bra sammanhållning på Tillskärarakademins Gymnasium

Alice känner sig hemma i korridorerna på Textila gymnasiet och tycker att det finns en bra sammanhållning mellan eleverna. Bland annat har man samarbetat över årskursgränserna under en temavecka där man skapade kollektioner och en utställning tillsammans.

– Jag trivs så himla bra på STAG, en perfekt skola för dig som vill lära dig att skapa på ett kreativt sätt. Här känner alla sig hemma och vågar vara sig själva, samtidigt som man läser roliga ämnen.

– Lärarna får en att känna sig hemma och dom ser verkligen till att alla trivs. De kan det de lär ut och finns alltid nära och hjälper en när man behöver det.

Efter att man läst på Textila gymnasiet finns ett antal skolor man kan gå, t ex Borås Textilhögskola, Beckmans. Exempel på arbetsutgångar är sömmerska, kostymör, mönsterkonstruktör och egen designer. Cecilia kommer troligtvis att läsa vidare på en mode/designskola efter gymnasiet, och funderar på att läsa teater för att få en bättre inblick i en kostymörs arbete.

– Jag har länge velat jobba på en teater, som kostymör eller som scenograf, det vore underbart att få tillverka kläder som bidrar till en viss känsla på scenen!


 

Julia K

Nu efter Tillskärarakademins Gymnasium går jag på Beckmans kvällskola, samtidigt som jag frilansar som personlig skräddare/designer samt stylist, tex gör olika musikvideos, och ordnar klubb med inriktning på konst och mode.

På Stockholms Tillskärarakademis Gymnasium lärde jag mig att ta vara på mina ideer, och att utveckla mitt kreativa tänkande. Jag lärde mig även att faktiskt tro på mina egna ideer, detta med hjälp och stöd från lärarna. Undervisningen var väldigt personligt anpassad, och jag fick hjälp att jobba utifrån min egna förmåga.

Från min tid på skolan saknar jag att kunna be om tips och råd av mina lärare, samt att kunna bolla idéer. Några från klassen håller jag fortfarande kontakt med.

Jag drömmer om att kunna leva på mitt konstnärsskap och att kunna fortsätta att utveckla mina kreativa förmågor. Kanske att någon gång i framtiden jobba på ett större företag, eller fortsätta frilansa som jag gör nu.

 


 

Siri Seppälä Zetterberg

Just nu läser jag modeteckning på Stockholms Tillskärarakademi, franska på deltid och jobbar på deltid.

Jag fick med mig jättemycket värdefullt, bland annat i både mönsterkonstruktion och sömnad men också av praktiken.

Det jag saknar mest är klassen på våra utflykter, modevisningar och sömnadslektioner. Jag umgås fortfarande med flera av dom och vi har till och med blivit ännu bättre vänner efter skolan.

Jag vill fortsätta inom design och planerar att söka till en högskola om nått år eller två. Jag är sugen på att plugga utomlands.

 


 

Emelie Worrman

Jag går på Naturvetenskapligt basår på Stockholms universitet och är lite inne på ingenjörsprogrammet med inriktning teknisk design, eller så kanske det blir marinbiologi. Men innan dess vill jag ta nästa år till att läsa franska i Frankrike en termin och så vill jag åka till Japan.

Det jag saknar mest med Tillskärarakademins Gymnasium är människorna, de mysiga hantverkslektioner och alla jippon som vi hittade på.

Jag har fortfarande kontakt med vissa från klassen.