Teknikprogrammet
Inriktning: Design och Produktutveckling

Är du nyfiken på att få vara med och påverka framtidens modebransch? Då ska du söka till det högskoleförberedande Teknikprogrammet – Design och Produktutveckling på Stockholms Tillskärarakademis Gymnasium! Teknikutveckling innebär att analysera behov, följa en idé, utveckla, designa och konstruera. Här får du lära dig den tekniska processen kring hur man tillverkar kläder och accessoarer. Du får följa alla delar i processen från idé – via skiss, materialval och hållbarhet – till färdiga plagg och tillverkningen av dem.

Inför HT 2018 har vi beslutat att pausa intag till skolan – läs mer här >>

Om Teknikprogrammet och mode- och textilbranschens framtid

Just nu sker en snabb teknisk utveckling av mode- och textilbranschen. Ett exempel är utvecklingen av virtuella provrum – dvs 3D-provrum och avatarer så att man kan se kroppen och provrummet i ett dataprogram (CAD). De utvecklas också hela tiden tekniskt och blir alltmer miljövänliga.

Vi är mycket nyfikna på framtiden inom branschen och genom att gå Teknikprogrammet – Design och produktutveckling du kan bli en del av den processen.

I kurserna "Teknik", "Konstruktion" och "Cad" lär du dig hur ett mönster till kläder och accessoarer är uppbyggt och utvecklas. Här jobbar du främst digitalt, men även manuellt. Du lär dig även om de textila materialens egenskaper och tekniska begrepp – allt för att skapa bästa funktion och passform på plaggen.

Under utbildningen arbetar vi bl a i mönsterhanteringsprogrammet Gerber. I kurserna "Design och Designmodeller" arbetar du med designprocessen. Du skapar modeller, presenterar och analyserar. Du lär dig skapa prototyper i bl a kursen "Produktutveckling" och diskuterar också hållfasthet, estetik och funktion.

 
Produktfilm från mönsterhanteringsprogrammet Gerber 3D. 


Samarbetet med Tillskärarakademins andra utbildningar

Eftersom vi har ett nära samarbete med de eftergymnasiala utbildningarna på Stockholms Tillskärarakademi och lärarnas mångåriga tradition inom mönsterkonstruktion och material så har gymnasiet tillgång till ett unikt arbetsmaterial. Hos oss kommer du att uppleva ett stort engagemang från lärarna och ett pedagogiskt lärande där du får möjlighet att växa efter din förmåga och vilja.

Möjligheter efter Teknikprogrammet

När du är klar från Teknikprogrammet – Design och produktutveckling hos oss, så har du kunskaper till högskolestudier inom främst teknik- och naturvetenskap, såsom Textilhögskolan, KTH, Arkitekturhögskolan, Konstfack, HDK eller Designhögskolan.

Skolverkets mål för Teknikprogrammet och om inriktningen

"Utbildningen ska visa sambanden mellan de olika delarna i teknikutvecklingen, och bidra till att eleverna förstår hela kedjan i utveckling av teknik i ett hållbart samhälle. Teknikutveckling innebär att analysera behov, utveckla en idé, designa, konstruera, producera, använda, sälja och återvinna.

Utbildningen ska bygga på ett etiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till teknik och ett kritiskt, kreativt och konstruktivt tänkande ska främjas. I utbildningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att söka, sovra och bearbeta information med källkritisk medvetenhet."

"Denna inriktning ger kunskaper om och färdigheter i design och produktutveckling där datorstyrd design samt konstruktion är centralt. Den ska också behandla designprocess och designmetodik."

Citerad text hämtad från Skolverkets examensmål. 

FRÅGOR OCH SVAR

Här har vi samlat vanliga frågor och svar

Poängplan och individuella val

Det individuella valet ger dig stora möjligheter att komplettera din utbildning utifrån dina egna intressen och behov. 

Poängplan

Individuella valet (mer information kommer inom kort)

Ansökningskod

TEDES-TEX

Allmän information om ansökan


Vill du byta till vår skola? 

Kontakta oss idag så tittar vi på dina förutsättningar för att klara ett byte. 


Vill du veta mer?

Har du några frågor eller funderingar om skolan eller någon av våra inriktningar? Fyll i en intresseanmälan så blir du kontaktad inom kort.

Vilka program är du intresserad av?*


Namn*
E-post*
Telefon
Meddelande