Hantverksprogrammet
Inriktning: Textil Design – Mode

På hantverksprogrammet får du lära dig att tillverka egendesignade kläder och arbeta med hela kedjan från idéskiss till färdig produkt. Samtidigt har du möjlighet att läsa in grundläggande behörighet till högskolan. Utbildningen ger dig stora möjligheter att söka dig vidare till mode- och designutbildningar i hela världen. Genom individuella val kan du också få grundläggande högskolebehörighet.

Gymnasiet kommer successivt att avvecklas och inget nytt intag görs – läs mer här >>

Undervisningen är inriktad på att designa kläder och du får lära dig från grunden hur du skissar ner dina idéer, som du sedan förvandlar till en plaggskiss för att kunna göra ett mönster, som du använder när du ska sy upp dina kreationer. Våra sömnadssalar är utrustade med både hushålls-, industri- och overlockmaskiner.

I mönsterkonstruktionen lär du dig hur ett mönster är uppbyggt. Du lär dig att ta mått och konstruera personliga mönster. Eftersom vi har ett nära samarbete med de övriga enheterna på Stockholms Tillskärarakademi och deras mångåriga tradition inom konstruktion och sömnad har vi tillgång till ett unikt arbetsmaterial. Du kommer att uppleva ett stort engagemang från lärarna och ett pedagogiskt lärande där du får möjlighet att växa efter din förmåga och vilja. I karaktärsämnena är det max 16 elever i varje undervisningsgupp.

I formgivningen lär du dig designprocessen, som till exempel kollektionsupplägg och modeteckning.

Eftersom det är vanligt att man är egen företagare inom branschen lägger vi stor vikt vid entreprenörskap. Det är ett roligt och givande sätt att lära sig branschen, ekonomi och marknadsföring. Vi erbjuder handledning om du vill starta ett UF-företag. 

Arbetsplatsförlagt lärande – APL

Under dina tre år hos oss kommer du att göra 15 veckors praktik, APL, fördelat under årskurs 2 och 3. APL är en viktig del i utbildningen, där du förbereds inför arbetslivet. På din APL har du möjlighet att praktisera dina kunskaper i sömnad, mönsterkonstruktion, kundbemötande osv.

Tillskärarakademins Gymnasiums APL-platser i urval: 
Ida Sjöstedt, Drottningholmsteatern, Diamond Dogz, Minna Palmqvist, Naim Josefi, stylister, Lindex, Adidas, Tygverket och hos olika designers.

Skolverkets mål för Hantverksprogrammet Textil Design

"Det krävs en hel del övning och erfarenhet för att bli en duktig hantverkare. Skräddare och designer är två sådana exempel. För båda dessa yrken behövs den grund som inriktningen textil design ger. Som blivande skräddare behöver du träna upp din hantverksskicklighet och avlägga gesällprov. För att bli designer måste du studera vidare, till exempel inom yrkeshögskolan eller på Textilhögskolan i Borås."

Frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor och svar

Poängplan och individuella val

Det individuella valet ger dig stora möjligheter att komplettera din utbildning utifrån dina egna intressen och behov. Du kan till exempel välja ytterligare kurser i textil design, mönsterhantering på dator eller få grundläggande behörighet till högskolan genom att läsa mer svenska och engelska.

Poängplan 
Individuella val

Antagningspoäng

Prelinimära medianbetyg hösten 2017: 215

Ansökningskod för Hantverksprogrammet Textil Design

HVTEX-TEX

Allmän information om ansökan


Vill du byta till vår skola? 

Kontakta oss idag så tittar vi på dina förutsättningar för att klara ett byte. 

Vill du veta mer?

Har du några frågor eller funderingar om skolan eller någon av våra inriktningar? Fyll i en intresseanmälan så blir du kontaktad inom kort.

Skicka en intresseanmälan

Vilka program är du intresserad av?*


Namn*
E-post*
Telefon
Meddelande