image description

Moa Holma och Oscar Myrberg, tidigare elever och projektledare för gymnasiets 10-årsjubileum 

I år fyller Stockholms Tillskärarakademis Gymnasium 10 år och firas med en vernissage och utställning. Bakom projektet som fått namnet Alumni, ligger två tidigare elever. Moa Holma och Oscar Myrberg började på skolan 2008 respektive 2009, allra särskilt minns de hantverkslektionerna och att sitta i timmar och skapa. Vi ställde några frågor om deras gymnasietid och tankar kring 10-årsjubileet!

Hur gick era tankar inför ert gymnasieval?

M: Jag vet att jag valde mellan olika kreativa linjer men landade snabbt i att Textila Gymnasiet (skolans tidigare namn, reds. anm.) var helt rätt för mig. Jag såg ingen annan skola som alternativ. Jag ville lära mig hantverket och grunderna!

O: Samma här, jag kommer från Sala och sökte bara en skola: Textila Gymnasiet. Hade samma tankegång och ville till modebranschen!

Jobbar ni idag med något relaterat till tiden på skolan?

M: Jag är kostymdesigner och läser andra året i kostymdesign på Stockholms Dramatiska Högskola. Så jag har definitivt med mig något från gymnasietiden! 

Vilka dörrar har det öppnat för er?

O: Hantverket och sömnaden har en ju med sig hela tiden, men för min del har det främst agerat fritidssyssla. Jag valde ett annat spår efter gymnasiet!

M: Jag kunde likställa min gymnasieutbildning vid mina medsökandes studier vid akademin, jag kunde visa på att jag hade samma erfarenheter och hantverkskunskap. Vid kontakt med ateljéer har vi alltid ett gemensamt språk, det är för mig ovärderligt! 

Vad är unikt med er gymnasieskola?

O: Att ha Tillskärarakademins namn i ryggen var ju fantastiskt, det finns en tradition och ett arv som vi fick en chans att ta del av och förvalta.

M: Jag tyckte alltid att andra skolor med liknande linjer mest flummade, att Tillskärarakademin gjorde det på riktigt, att vi lärde oss både konstruktion och tillskärning.

Vad tänker ni med arbetet för skolans 10-årsjubileum, vad känns viktigt att lyfta?

O: De olika vägar som utexaminerade studenter valt visar på möjligheterna som skolan ger, högskolebehörighet men samtidigt en disciplin och ett hantverk. 

M: Vi vill visa på den mångsidiga kreativiteten hos dem, hur olika den kan te sig. Det blir säkerligen också en gestaltning av hur modet förändrats på 10 år, men att vårt hantverk är detsamma. 

Vad har ni för förväntningar på utställningen?

O: Att knyta ihop 10 år av skapande på skolan och samtidigt visa på framtidens potential! 

M: Och att en gång för alla cementera skolans namn ute i branschen! 

Slutligen, vad skulle ni ge för tips till någon som ska göra sitt gymnasieval?

M: Välj på lust! Det är tre år, det är okej att byta spår i framtiden om en vill.

O: Var inte rädd, det är inte livsavgörande. Det finns något att hämta från alla erfarenheter.

Vernissage 28 november 2017 – läs mer här