Skolan fortsätter när du börjar jobba!

2017-03-30

Panelen delade med sig av sina erfarenheter av modebranschen

Ju mer du kan, desto större chans att få jobb
Att utbilda sig och gå i skola är bra för här lär du dig det tekniska - sedan fortsätter skolan efteråt när du börjar jobba. Och ju mer du kan och kan hjälpa till med, desto större är chanserna att du får jobb! så kan man summera panelens råd till alla som funderar på att ta steget mot en framtid i modebranschen.

Till vårt Öppna hus var en panel inbjuden: modedesignern Josef Lazo, mönsterkonstruktören Maria Åkergren och skräddaren Camilla Karlsson. Under en halvtimme berättade de om sina olika yrkesroller och erfarenheter från branschen.

Det finns många olika vägar att gå i modebranschen
Josef studerade i London och började sedan jobba på olika små företag där som praktikant/assistent. Rollerna flöt ihop, som de så ofta gör: ”En dag gjorde jag research för tyger och träffade agenter, nästa dag hämtade jag kaffe åt en designer – det var högt och lågt”.

Sedan 2015 driver Josef sitt eget och livet som modedesigner handlar om allt från att skissa, göra mönster, sy kollektioner och konsulta. Man gör väldigt många olika saker. ”Det är viktigt att ha med sig redan från början, att det finns så många olika vägar att gå i branschen” säger Josef.

Det är en fördel att kunna både mönsterkonstruktion och design
Rektor Camilla Pontén berättar att den allra vanligaste drömmen bland dem som söker till Tillskärarakademin är att bli designer. Sedan hittar många andra spår under studietiden. Grundutbildningen ”Mönsterkonstruktion och Design” är uppbyggd så att man får alla bitar – från idé till färdig produkt med fokus på mönsterkonstruktion och sömnad. Och frågan är: behöver man verkligen kunna både mönsterkonstruktion och design? 

Josef och Maria säger att man absolut kan klara sig som designer utan kunskaper i mönsterkonstruktion, men det är en klar fördel om man kan både och: ”Det kan vara jobbigt att som mönsterkonstruktör vara i provning med en designer som inte är så haj på mönsterkonstruktion när de nålar på ett sätt som inte är möjligt. Det kan bli krångligt. Så det uppskattas mycket när designern har kunskapen.” säger Maria. 

Yrkeserfarenhet är den bästa marknadsföringen
Samtalet glider in på marknadsföring, som ju är en viktig del för att skaffa sig jobb. Maria berättar att hon, efter tio år som mönsterkonstruktör på olika företag, startade eget och det räckte med att hon berättade det på Facebook för att jobben skulle börja trilla in. Camilla, som har erfarenhet av att jobba både för Lars Wallin och nu för Camilla Thulin, säger att i deras fall så är det designern i sig som är själva marknadsföringen.

Camilla Thulin fick sitt genombrott när hon gjorde kläderna för Army of Lovers och sedan har hon jobbat med teater, hon har gjort underkläder och för ett par år sedan började hon att göra klänningar. Och hon syns väldigt mycket ute, skriver böcker och har haft ett eget program. Så hon har idag ett namn som hjälpt till att vidga produktutbudet till att bli så brett som det är idag, berättar Camilla.

Välj utifrån din dröm – design, mönsterkonstruktion eller skrädderi
Vägarna ser olika ut, du har nytta av breda kunskaper och av att få erfarenhet av olika uppgifter ute i modebranschen. I slutändan är det din egen dröm och ditt eget mål som behöver vara styrande. Att du vet i vilken riktning du vill gå – mot design, mönsterkonstruktion eller skrädderi!

Tack panelen för värdefull input!

Läs intervjuer med panelen!

Camilla Karlsson – Skräddare
Camilla Karlsson jobbar idag hos designern Camilla Thulin och är även lärare på Stockholms Tillskärarakademi i Mönsterkonstruktion.
Läs en intervju med Camilla Karlsson
Maria Åkergren Pattern Stockholm Maria Åkergren – Mönsterkonstruktör
Maria Åkergren är mönsterkonstruktör och driver företaget Pattern Stockholm, som hon startade 2013 efter 10 års erfarenhet av att vara anställd som mönsterkonstruktör på ett antal stora modeföretag så som H&M, COS, J.Lindeberg och Whyred.
Läs en intervju med Maria Åkergren
Josef Lazo – Modedesigner
Josef Lazo är modedesigner och medgrundare av märket Lazoschmidl som hade sin första egna visning under Stockholm Fashion Week i januari i år. 2016 var de även med i Swedish Fashion Councils, Swedish Fashion Talents där de blev tilldelade det nyinstiftade priset 'Changer & Innovation Award'. 
Läs en intervju med Josef Lazo