Vuxenutbildningar

Tycker du att mode, kläder och textil är lika viktigt som luften du andas? Då kommer du att trivas på Stockholms Tillskärarakademi. Skolan grundades 1913 och tillhör idag en av de främsta inom mönsterkonstruktion, sömnad, skrädderi och design.

Våra utbildningar vänder sig till såväl nybörjare som yrkesverksamma. Alla våra lärare har en gedigen bransch- och yrkeserfarenhet och genom åren har vi knutit till oss en mängd inspirerande designers och modetecknare, trend- och färgkonsulter som gästföreläsare. Din tid på skolan kommer att vara intensiv och full av utmaningar. Du lär dig ett gediget hantverk samtidigt som du får utlopp för din kreativitet.

Här kan du läsa mer om våra heltids- och deltidsutbildningar som startar höst och vår, om inget annat anges.

Heltid Start Längd
Mönsterkonstruktion och design 27 augusti 2018 1 år
Mönsterkonstruktör 27 augusti 2018 1 år, 200 YH-poäng
Skräddare - Inriktning Dam och Klänning 3 september 2018 3 år, 600 YH-poäng
Deltid Start Längd
Inköp - Konfektion 25 januari 2018 1 termin
Lilla Modelinjen Dag 2 terminer
Lilla Modelinjen Helg 2 terminer
Lilla Modelinjen Kväll 2 terminer
Stylist 2 terminer
 • Yrkespresentationer

 • Mönsterkonstruktör

  Som mönsterkonstruktör/tillskärare är det du som gör det mönster som används när alla plaggdelar ska skäras till. 

  Du kanske arbetar på ett större företag och då är det troligt att du gör dina mönster med hjälp av en dator. Självklart krävs det stora kunskaper inom både konstruktion och sömnad för att veta hur alla delar, av olika material som ingår i ett plagg, ska klippas till och sys ihop. På alla de större företagen - H&M, Filippa K, J Lindeberg, Acne, Whyred m fl - hittar du våra tidigare elever.

  Läs om utbildningen Mönsterkonstruktör.

  Damskräddare

  På en sömnadsateljé/ett skrädderi arbetar man med kundbeställningar. Man gör modell och materialförslag enligt kundens önskemål, enstycksmönster efter kundens personliga mått samt syr och utför de provningar som krävs. 

  Allt för att plagget ska få den perfekta passform som endast ett skräddarsytt plagg kan få. En damskräddare syr framförallt i lite kraftigare tyger, till exempel varma härliga kappor för kalla vinterdagar eller en snygg och elegant dräkt. En klänningsskräddare syr fantastiska brud- och aftonklänningar, men även andra lite tunnare plagg. Kläderna kanske smyckas med broderier, pärlor, rosor och paljetter.

  Vår utbildning till Damskräddare är på 1,5 år.
  Vi har inte någon utbildning till klänningsskräddare, däremot en deltidsutbildning, Festklänning, som går 2 dagar/vecka.

  Designer

  Är du utbildad designer så arbetar du kanske på ett större företag och har då mönsterkonstruktörer, skräddare och sömmerskor till din hjälp så att din idéskiss resulterar i ett färdigt plagg.

  Eller så har du startat ett eget märke och måste till att börja med lösa alla bitar själv. De flesta designskolor har som krav att du redan har kunskaper i mönsterkonstruktion och sömnad när du söker och då är Mönsterkonstruktion och Design en utmärkt start!

  Inköpare

  När du jobbar som inköpare är det du som ansvarar för att den produkt som ditt företag köper in också håller måttet.

  Du måste kunna det mesta om materiallära, mönsterkonstruktion, sömnad, ekonomi och vara en duktig förhandlare. Du kan arbeta med inköp, som införsäljare till butik eller som ansvarig för reklamationer med mera.

  Vår utbildning till Inköpsassistent är på deltid, 2 dagar/vecka under en termin.

  Kostymör

  Kunskaper i sömnad och mönsterkonstruktion är meriterande om du vill söka till Dramatiska Institutet.