MÖNSTERKONSTRUKTION OCH DESIGN 1 år

Mönsterkonstruktion och design är en komplett och gedigen grundutbildning som ger dig rätt förutsättningar för att lyckas med dina fortsatta studier och ditt yrkesval. En 1-årig utbildning som är intensiv och krävande men också fantastiskt rolig och lärorik. Låt din framtid i modebranschen börja här!

Höstens klasser är fulla – men ny klass startar 14 januari!

Sista ansökningsdag till vårens utbildningsstart är 31 oktober och ansökan öppnar inom kort. Du är varmt välkommen att höra av dig till oss redan nu om du är intresserad av en plats och vill veta mer! Ring 010-157 64 40 eller maila till info@tillskararakademin.com

Utbildningsinnehåll

Utbildningen ger dig nödvändiga kunskaper i sömnad, mönsterkonstruktion dam, modedesign, modeteckning och materiallära, samt inspireras av modehistoria.

Teoretiska och praktiska kunskaper ger dig möjlighet att utveckla din kreativitet, och förverkliga din dröm om ett liv i den spännande och intensiva modebranschen.

I utbildningen ingår även trendföreläsningar och studiebesök hos designers och olika företag i branschen.
Under första terminen får du de grundläggande kunskaper i sömnad, mönsterkonstruktion och modedesign som du behöver för att du under termin två ska kunna arbeta fritt och mer experimentellt med dina designidéer, givetvis med stöd och hjälp av dina lärare. Stor vikt läggs vid designprocessen.

Under året har vi också inspirationsdagar inlagda där vi besöker andra skolor, museum, utställningar och tygleverantörer.

Dina möjligheter efter utbildningen

Efter utbildningen kan du

 • fortsätta att studera till mönsterkonstruktör, skräddare eller inköpsassistent här på Tillskärarakademin.
 • söka till designskolor i Sverige eller utomlands; om du vill studera utomlands, så motsvarar vår utbildning de flesta andra designskolors grundläggande år.

Efter slutförd utbildning och godkända arbetsprover utfärdas examensintyg.

 • Ämnen

  Materiallära

  Här får du lära dig allt du behöver veta om textila materialens egenskaper och skötsel. Fibermaterialet, garner, tyger, tillverkning, terminologi, vävtekniker, trikå, färgning och beredning. Vi diskuterar också miljöaspekterna.


  Modedesign

  Efter ett inledande block med grundläggande tekniker: figurteckning, kroki, stoffteckning och plaggskisser följer olika designuppgifter. Parallellt med det traditionella, manuella tecknandet får du en introduktion i design- och kollektionsarbete i datorprogrammen Photoshop och Illustrator. 

  Mönsterkonstruktion

  Du lär dig rita manuella mönster till damkläder, allt från enkla till mer avancerade modeller av kjolar, blusar, klänningar och byxor i konfektionsstorlekar. Det mesta ritar du i skala 1:4, och bygger upp ett kompendium som du sedan har som uppslagsverk när du ska rita mönster i framtiden. Du gör också ritningar i full skala, t ex till de plagg du ska sy under året. Ibland sys en s k toille enligt mönstret. Denna provas sedan på docka för se att modellen stämmer mot plaggskissen. Du arbetar med datoriserad mönsterhantering.

  Sömnad

  Under den första terminen syr du mestadels detaljer som t ex blixtlås, fickor och kragar, men också en kjol och blus. Du lär dig också hantera olika symaskiner, pressjärn och andra verktyg som används i ateljé eller fabrik. Andra terminen syr du en kavaj och några byxdetaljer. Men tyngdpunkten ligger på sömnad av egendesignade plagg. Du syr minst upp en klänning/jacka och byxa.

  Dräkthistoria/Branschorientering

  Föreläsningar och studiebesök

 • Avgift & Finansiering

  Avgift för utbildningen är 110 000 kr inkl. 2 000 kr i anmälningsavgift, som betalas i samband med anmälan och faktura kommer från oss. Kursavgiften betalas terminsvis. Utbildningen är studiemedelsberättigad och du kan söka merkostnadslån (se infon nedan).

  Grundmaterial ingår i avgiften. Förbrukningsmaterial som till exempel tyg och sybehör till de egna plaggen betalar man själv.

  Studiemedel/Merkostnadslån

  Utbildningen står under statlig tillsyn, vilket innebär att du kan söka studiemedel (CSN grupp A3) och merkostnadslån till stor del av undervisningsavgiften. Läs gärna mer på www.csn.se (Viktigt! Nya regler träder i kraft 1 juli 2018!)

  Du får ansöka om studiemedel fr.o.m. du är 18 år. Human Finans erbjuder krediter för utbildning.

  Ansökan

  Du behöver gymnasial utbildning, estetiska och textila designgymnasium är meriterande liksom arbetslivserfarenhet.

  Till ansökan bifogas CV, motivationsbrev och intyg på sömnadsvana alternativt fotografier på egensydda plagg. Intagning sker efter förkunskaper/meriter.

  Läs mer i våra anmälningsvillkor.

  Terminstider

  Utbildningen startar både på höst- och vårterminen.

  1 år, 40 veckor, heltidsstudier.

  Höstterminen 2018: 27 augusti - 11 januari 
  Vårterminen 2019: 14 januari - 3 juni

  Undervisning med huvuddelen lärarledda timmar, däröver självstudier. Kvällsundervisning kan förekomma. Behöver du komplettera din utbildning eller vill du studera deltid så finns möjlighet att gå delar av denna utbildning i mån av plats.

  Om utbildningsformen Konst- och Kulturutbildningar

  Konst- och kulturutbildningar är en eftergymnasial utbildningsform i Sverige. Utbildningarna bedrivs av fristående (privata) skolor men står under statlig tillsyn (YH-myndigheten). Läs mer på Myndigheten för Yrkeshögskolans webbplatser. 

  Logotype för Myndigheten för Yrkeshögskolans Konst- och kulturutbildningar

Nästa utbildningsstart

MÖNSTERKONSTRUKTION OCH DESIGN 1 ÅR 14 januari 2019

Ansökan

Sista ansökan
Vi tar emot sena ansökningar.

Utbildningens namn
Mönsterkonstruktion och Design, 1 år

Utbildningsform
Konst- och kulturutbildning

Utbildningens omfattning
40 veckor heltidsstudier

Nivå
Grundläggande

Avgift
110 000 kr inkl. anmälningsavgift (delbetalning är möjlig)

Studiemedelsberättigad
CSN (enligt A3), rätt att söka merkostnadslån

Har du frågor är du välkommen att kontakta oss på 010-157 64 40 eller info@tillskararakademin.com.

Mer information om ansökan

Efter utbildningen...

 • Kan du konstruera mönster för damkläder
 • Har du goda kunskaper i klädsömnad och detaljsömnad
 • Kan du teckna modebilder och plaggskisser till färdig presentation
 • Kan du omsätta teoretiska kunskaper till praktiskt arbete
 • Har du god kännedom om textila material och kvaliteter
 • Har du en god helhetsbild av modet

Du har också möjlighet att fortsätta på våra påbyggnadsutbildningar:

Du kan också söka designskolor i Sverige eller utomlands.