Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Inre styrka i fokus när studerande planerar sina portfoliobilder

I slutet av sin utbildning får våra studerande på Mönsterkonstruktion och Design ta fram professionella portfoliobilder. De studerande får helt fria tyglar att konstruera sina plagg och chansen att verkligen lyfta fram sina personligheter i kollektionerna. Inför fotograferingen i vår har de studerande tillsammans med fotografen planerat hur bilderna ska se ut med hjälp av inspiration, mood boards och referenspunkter.

Kreativiteten har som vanligt gått på högvarv på Stockholms Tillskärarakademi och en av årets studerande är Elisa Andreou. Elisa har precis börjat skissa på sina idéer till fotograferingen och bland hennes utkast och mood boards kan man hitta bilder på ormskinn, Destinys Child och Angelina Jolie som Lara Croft.

– ” Mitt tema är inspirerat av djungel och äventyrsfilmer som t.ex. Tomb Raider.” berättar hon och fortsätter: ”Jag kommer att göra en byxa och en topp, där toppen kommer att vara enärmad och byxan har öljetter och en snörning likt den som brukar sitta på korsetter. Det material jag har valt är tyg i mockaimitation.”

Elisa.jpg

Elisa berättar att inspirationen till temat föddes ur serien ”The 100” och framförallt dess kvinnliga karaktärer.

– ”Jag kände mig inspirerad av tjejer som verkligen tror på sig själva och sin inre krigare. Det är främst det som jag valt att lyfta fram i min kollektion. När jag hade temat klart så började jag kolla på olika kläder, tyger och material. Och då föll alla bitar på plats.”

– ”Hur tänker du kring själva bilden?”

– ”Jag känner att jag vill få fram en ganska naturlig känsla, nästan som att det är solljus som lyser. Mycket varma färger och bruna toner. Jag vill ha något som representerar mig då det här är något som alltid kommer att vara mitt första projekt och något som jag kommer att vilja visa upp då det är professionella bilder och styling. Ska verkligen bli jättespännande att få se sina plagg på det sättet.”

elisaskiss.jpg

En annan studerande som också vill lägga fokus på och hylla starka kvinnliga individer är Sandra Terobi Grosse. Hon har dock valt att gå i en helt annan riktning än Elisa och beskriver själv sitt tema som en blandning av burlesk/fetish/UV och neon:
– ”Inspirationen till temat kommer ursprungligen från att jag håller på med poledancing, vilket jag tycker hör ihop med burlesk och performance art. Sen så är jag även rejvare, så jag älskar allt som lyser och glittrar.”

– ”Hur kommer detta att uttryckas i bilden?”

– ”Själva bilden kommer att bli en UV-plåtning. Allt kommer att vara helt svart förutom kläderna som lyser tillsammans med UV-målningar på modellen.”

Sandra.jpg

Sandra berättar att hon även blivit inspirerad av Metoo-rörelsen och förklarar hur det påverkat hennes tankar i skapandeprocessen:

– ”Man ska få uttrycka sig på de sätt man vill. Man ska få vara som man är. Det är okej att synas. Det är okej att visa hud. Hud är bara hud. Det behöver inte vara något sexuellt om man inte gör det till något sexuellt. Man kan säga att min kollektion blir lite av en hyllning till alla kvinnor som bara skiter i vad alla skriver, säger och viskar. Dom som bara gör sin grej. Vi håller varandra om ryggen och tar hand om varandra. Tillsammans kan vi lysa i mörkret.”

sandraskiss.jpg