Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Vendela har hittat sin passion

På Stockholms Tillskärarakademi utbildar vi framtidens modeskapare. Vendela Thiger är en av dessa. Hon går sista terminen på YH-utbildningen Mönsterkonstruktör och gör sig redo för sin praktikperiod. Men vägen hit har inte alltid varit solklar.

Vendela Thiger började sin resa in i modevärlden då hon hittade grundkursen i sömnad hos Stockholms Tillskärarakademi. Kursen gav henne inspirationen och behörigheten till att söka vidare till Stockholms Tillskärarakademis grundutbildning Mönsterkonstruktion & Design, och det var där hon fann intresset för just mönsterkonstruktion.

bok.jpg

”Antingen Coco Chanel eller ingen alls”

Vendela växte upp i Strängnäs tillsammans med familjen som saknade kunskap om modevärlden.

– ”Enligt mig och min familj var en modedesigner antingen Coco Chanel eller ingen alls.” berättar hon med ett skratt. Trots detta var hon ändå väldigt intresserad av mode.

Eftersom kunskaperna i hemmet var något begränsade var karriärmöjligheterna inom branschen ett helt outforskat område.

– ”Vi saknade kunskap helt enkelt. Idag vet jag ju att det finns designers och mönsterkonstruktörer på i princip alla företag. Men yrket mönsterkonstruktör som jag idag studerar till, visste jag inte ens att det existerade tills för något år sedan.”

Skogspromenaden blev hennes vändpunkt

Hela gymnasietiden ägnades åt något helt annat, nämligen jakt och viltvård. Valet av gymnasieprogram grundade sig i en kärlek för naturen men efter studenten hade hon insett att en framtid inom jakt och viltvård inte var något för henne.

– ”Jag kände att karriärmöjligheterna var begränsade för mig.”

Men det skulle visa sig att skogen, trots detta, skulle vara med på ett hörn i valet om att ge sig in i modebranschen.

– ”Allt grundade sig i en skogspromenad med min mormor. Hon sa då: Om det är mode som du tycker är roligast så är det du borde hålla på med. Så vi började leta kurser och hittade grundkursen i sömnad – efter det var jag hooked.”

mönster.jpg

Vikten av mönsterkonstruktion

– ” Mönsterkonstruktion är som att lägga ett pussel. När man har hittat alla delar och ser att allt fungerar ihop, det triggar mig. Om man kan mönsterkonstruktion så kan man sy i princip vad som helst och få ihop ett helt plagg. Har jag mönsterkonstruktionen på plats så ser jag hur alla delar spelar på kroppen. Då kommer plagget att fungera.”

Projekt och utveckling

Vendela berättar att de precis avslutat ett projekt där man jobbat i grupper om tre, alla med olika yrkesroller. Här lämnar hon som designer över en plaggskiss till mönsterkonstruktör som i sin tur ska tolka plaggskissen. Designern måste då ha gjort en tillräckligt bra plaggskiss för att det ska bli så lite dialog som möjligt mellan de två parterna. Sedan skickas den färdiga skissen och konstruktionen till sömmerskan och plagget produceras.

mönstter.jpg

Den här typen av övningar tillsammans med all annan kunskap har hjälpt Vendela enormt i sin utveckling.
– ”Skolan har hjälpt mig att utvecklats jättemycket. Från att knappt kunna lägga upp ett par gardiner så kan du ge mig vilket plagg som helst och jag kan sy det. Du kan rita upp vad som helst så kan jag göra det. Det är supercoolt och det var det som var målsättningen. Men nu vill jag faktiskt göra ett yrke av det. Nu vill jag börja jobba med det. Min slutgiltiga målsättning är att starta eget där jag får sköta både design och konstruktionen själv.”

Alltid trivts bra på Tillskärarakademin

– ”Jag har alltid trivts jättebra här. Lärarna är oerhört engagerade vilket gör allt superroligt. Det finns alltid möjligheter till att göra extra projekt om man vill. Man står aldrig stilla och trampar. Har man gjort klart en uppgift så får man alltid ny uppgift. Inte bara som utfyllnad, utan som faktiskt är givande och utvecklande. Det tycker jag lärarna är väldigt duktiga på att se och lyfta.”

s.jpg

Från utställningen Beyond the Silhouette på Gretas Café, Haymarket.