Mönsterkonstruktion och Design

Jag vet redan nu att jag vill bli modedesigner

Trots att Linn Hermander bara går andra terminen på grundutbildningen Mönsterkonstruktion och Design har hon redan hunnit med att designa en egen kollektion danskläder. ”Arbetet med kollektionen gjorde det verkligen klart för mig att det är det här jag vill göra. Att jag vill bli modedesigner och starta eget i framtiden”, säger Linn.

Linn Hermander gick direkt från teknikprogrammet på gymnasiet till Stockholms Tillskärarakademi och grundutbildningen Mönsterkonstruktion och Design. Hon har alltid varit kreativ och framtidsplanerna har pendlat mellan olika designdrömmar. Idén om att bli arkitekt gjorde att hon valde teknik på gymnasiet.

– ­Efter en tid på teknikprogrammet kände jag att det var fel val. I mina tankar återkom jag hela tiden till design och textil, så efter gymnasiet bestämde jag mig för att ändra inriktning och utbilda mig till modedesigner.

Valet föll på Stockholms Tillskärarakademi

hjorthmedh-alba-forma-19.jpg
Linn Hermander, Fotograf: Johannes Hjorth

Eftersom Linn är självlärd inom sömnad och design så letade hon efter en utbildning som gav de rätta grundkunskaperna för att därefter kunna söka vidare till högre utbildningar. Valet föll på Stockholms Tillskärarakademi och grundutbildningen Mönsterkonstruktion och Design.

– Det känns så otroligt rätt att äntligen få göra det här, att påbörja min bana till att bli modedesigner, säger Linn.

Nu går Linn andra terminen på utbildningen. Utbildningen är bred och ger kunskaper inom flera olika områden som materiallära, modedesign, datordesign, mönsterkonstruktion, sömnad och dräkthistoria.

– Kursen i modedesign är roligast. Där får vi arbeta med att hitta ett eget uttryck. Lektionerna är uppbyggda som workshops och vi har bland annat arbetat med materialexperiment och färglära. Snart ska vi ha kroki och därefter print design, berättar Linn.

– Innan jag började här hade jag bara draperat, men på kursen mönsterkonstruktion har jag lärt mig förstå hur plagg är uppbyggda och konstruerade, det har varit väldigt lärorikt. Jag har även lärt mig sömnadsteknik och nu håller vi på att sy kavajer vilket jag aldrig trodde att jag skulle klara av så här tidigt i utbildningen.

”The Movement Collection”

hjorthmedh-alba-forma-1.jpg
Design: Linn Hermander, Fotograf: Johannes Hjorth, Modell: Sarah Plate Ellis

Linn var på väg att avsluta sin första termin på utbildningen när dansfotografen Johannes Hjort kontaktade henne och frågade om Linn var intresserad av att skapa en kollektion danskläder som han kunde fota.

– Jag är själv dansare och möjligheten att få designa och sy kläder till dansare, passade mig perfekt. Självklart tackade jag ja till samarbetet!

Kollektion fick namnet ”The Movement Collection” och består av tio plagg. Kläderna är genomgående vita med fokus på rörelse, form och textur.

– Allt är baserat på rörelse. För att få till de rätta siluetterna draperade jag tygerna på mig själv. På så sätt kunde jag forma textilierna så att de följer, härmar eller förstärker kroppen och dess rörelser , berättar Linn.

hjorthmedh-alba-forma-6.jpg
Design: Linn Hermander, Fotograf: Johannes Hjorth, Modell: Sarah Plate Ellis

– Formspråket är mitt främsta uttryck. Därför väljer jag ofta att arbeta i ljusa kulörer, framförallt vitt för att på bästa sätt framhäva formen i plagget. Det ger mig större möjlighet att jobba med skuggor, ljus och opacitet för att skapa intressanta siluetter.

Kollektionen blev klar i tid och i mitten av januari var det dags för fotografering. Dansarna Heidi Salminen från Kungliga Baletten och Sarah Plate Ellis från Balettakademin agerade modeller. Dansarnas rörelser förstärks med hjälp av kläderna och ger bilderna ett vackert uttryck.

Stort fokus på hållbarhet

Under arbetet med kollektionen stod det klart för Linn att det är det här hon vill göra. Hon vill starta eget och arbeta som modedesigner. Förutom glädjen i att själv designa och sy kläder finns det ytterligare en anledning till att Linn vill arbeta med mode.

– Jag vill vara delaktig i att driva fram hållbarhetsperspektivet inom textil- och modebranschen. Jag är inte intresserad av trender och tycker att trendbaserat mode är vår största miljöfiende. Jag vill istället skapa tidlösa kläder som är hållbara, som kan leva länge, gå i arv eller säljas vidare, berättar Linn.

Framtiden är utstakad och vägen till målet tydlig. Efter avslutad utbildning här på Tillskärarakademin planerar hon att söka till Beckmans.

– Under dagarna har jag fullt fokus på skolarbetet medan kvällarna ägnas åt arbetsprover, så jag har fullt upp, säger Linn med ett stort leende på läpparna.

Fotograf: Johannes Hjorth, Modeller: Sarah Plate Ellis och Heidi Salminen
Instagram: Linn, Heidi, Sarah, Johannes