Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Tre röster om portfoliofotografering

Under våren 2019 fick de studerande på grundutbildningen Mönsterkonstruktion och Design ta portfoliobilder tillsammans med en professionell fotograf. Utifrån sina egna tankar och idéer fick de styra fotograferingen så att deras alster avporträtteras på det sätt de förställt sig. (från vänster: Martina Johansson, Louise Arvidsson, Victor Savastano)

Att lyfta det undangömda

Louise Arvidsson är född och uppvuxen i Stockholm och har efter sitt år på Stockholms Tillskärarakademi kommit in på Stenebyskolan.

– ”Jag tycker om att göra allt från grunden och har verkligen försökt att utveckla det under det här året. Samtidigt så har jag försökt hitta vad det är som jag vill göra och vad jag är duktig på. Att börja här var det bästa valet i mitt liv. Jag har verkligen hamnat rätt. Nu vet jag att jag vill skapa för större personer. Det är något som jag själv tycker saknas och är jobbigt när jag letar kläder i butiker. Det är mitt mål. Det är det jag vill göra.”

_DSC1887.JPG

Inför fotograferingen skapade hon en kavaj och en byxa. Hon berättar att hon ofta vill göra extrema plagg med stora silhuetter och att hon älskar att jobba från grunden när hon gör sina plagg.

– ”Jag gjorde egna broderingar i kavajen för att få det mönstret jag ville ha. Blekte även tyget själv. Idén var att jag ville avbilda en kvinnokropp, men lyfta det som samhället tycker är ”fult” som t.ex. celluliter, stretch marks och fetma. Byxan hade en stor korv runt linningen som skulle symbolisera fetma.”

Till fotograferingen av kavajen plockades det in fem olika modeller som alla skulle uttrycka varsin känsla.

– ”Jag ville visa att detta är en kavaj som alla kan ha på sig. Hade idén om att ha olika ansikten, olika människor – långa, korta, smala, större, män, kvinnor – men att alla skulle ha samma smink men olika ansiktsuttryck. Någon skulle skrika, någon skulle göra en pussmun, någon skulle gäspa. Det var väldigt roligt att göra!”

_DSC1906.JPG

Unisex på riktigt

Victor Savastano pendlar från Västerås till Stockholm varje dag och likt Louise upplever han brister bland dagens sortiment i butikerna – men av helt andra anledningar.

– ”Jag känner mig så begränsad när jag går och shoppar. Det finns så många fler valmöjligheter för tjejer än för killar! Jag tycker personligen att det är kul att pressa normer och att se människors reaktioner när jag klär mig.”

Victors kollektion bestod av en rock samt ett par byxor i matchande färg. Han berättar att han hämtat inspirationen från minimalism men att han också tidigt visste att han ville göra dem unisex.

– ”Jag började med att tänka på vad som egentligen gör ett plagg unisex och insåg då att alla unisexplagg i princip är herrplagg som tjejer tar på sig. Skittråkigt! Jag tycker vi ska bredda gränserna för vad som är manligt och kvinnligt. I bästa fall – sudda ut dem helt.”

_DSC1822.JPG

Han bestämde sig för att han ville göra rocken oversize då han aldrig gjort det tidigare. Den baserades på en kvinnogrund men målet var att han själv skulle kunna bära den när fotograferingen var slut. Byxorna fick utställda fickor för att få höfterna att bli bredare.

– ”Att framhäva höfterna är mer vanligt på kläder för tjejer men jag ville att det skulle kunna se schysst ut på killar också. Jag vill vända på unisex-trenden, så att det känns som att det är plagg för kvinnan men att mannen kan också kan ha det.”

_DSC1841.JPG

Själva fotot ville han också ha minimalistiskt och stilrent där både en kvinnlig modell och Victor själv stod framför kameran. Efter utbildningen ska han ta ett år i Italien för att lära sig italienska men han berättar också att han funderar på att återvända till Tillskärarakademin för att gå skrädderi eller stylist i framtiden.

– ”Jag har alltid tyckt om sömnad, men också design och stylist. Älskar att bli inspirerad av andra eller ge inspiration till andra. Läraren på stylistutbildningen Emilie Lantz verkar så himla grym. Det är på grund av henne som jag funderar på att gå stylist här. Jag vill styla folk, och göra skräddarsydda plagg åt folk på beställning.”

_DSC1944.JPG

Inspirerad av Paris

Martina Johansson drömmer också om att bli stylist eller designer en vacker dag. Innan hon började på akademin var hon bl.a. konståkerska i Göteborg och sydde ofta sina egna tävlingsklänningar. Till hösten flyttar hon tillbaka till västkusten där hon ska försöka göra egna tävlingsklänningar som hon kan sälja på konståkningstävlingar.

– ”Konståkning är ju något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Sen så ska jag hjälpa till att göra lite scenkläder på Liseberg också. Men vad som händer efter det får vi se!”

Till portfoliofotograferingen gjorde hon en jacka à la lapptäcke – ihopsatt av ett flertal intressanta tyger och material. Hon berättar dock att hon egentligen inte gjorde jättemycket research inför detta utan gick på känsla.

– ”Jag kände ganska snabbt att jag ville göra något där man kunde blanda material och färger. Först kände jag att det kanske kommer bli för crazy. Så jag har safeat mer än vad jag egentligen kanske borde kan jag känna såhär i efterhand. Jag valde bort vissa tyger och material som jag tänkte kunde bli för mycket.”

_DSC1962.JPG

Inspirationen är hämtad från Paris och alla föreställningar man får av det. Främst stuckaturer, porslinsdjur och känslan av elegans.

– ”Jag ville ta inspiration från det klassiskt Paris-iga och göra det modernare. Mer färgklickar. Men själva fotot ville jag göra lite modernare och fräckare.”

Hon ville försöka hålla nere Paris-tonerna i själva fotot eftersom det lätt skulle kunna kännas för ”DAM-igt”.

– ”Jag ville hålla fokus på plagget och ta fram färgerna ännu mer. Samtidigt som jag ville få fram en modern känsla och kom då på att jag kunde använda ljuset. Istället för att satsa på en bakgrund och rekvisita. Inget överdrivet Parisiskt som t.ex. makarons och sånt… Eftersom det redan är mycket färger i jackan så kanske det blir häftigt om man för ihop det med ännu mer färger. Tänkte först att detta kanske blir för galet men det blev väldigt bra.”


Se bilderna nedan!