Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Hantverksprogrammet Inriktning: textil design – mode

På hantverksprogrammet lär eleverna sig att tillverka egendesignade kläder och arbeta med hela kedjan från idéskiss till färdig produkt. Samtidigt har de möjlighet att läsa in grundläggande behörighet till högskolan. Utbildningen ger stora möjligheter att söka sig vidare till mode- och designutbildningar i hela världen. Genom individuella val kan eleverna också få grundläggande högskolebehörighet.

Gymnasiet kommer successivt att avvecklas och inget nytt intag görs – läs mer här >>

Undervisningen är inriktad på att designa kläder och våra elever får lära sig från grunden hur man skissar ner sina idéer och förvandlar dem till plaggskisser för att kunna göra mönster, som sedan används när man ska sy upp sina kreationer. Våra sömnadssalar är utrustade med både hushålls-, industri- och overlockmaskiner.

I mönsterkonstruktionen får eleverna lära sig hur ett mönster är uppbyggt. De lär sig att ta mått och konstruera personliga mönster. Eftersom vi har ett nära samarbete med övriga enheterna på Stockholms Tillskärarakademi och deras mångåriga tradition inom konstruktion och sömnad har vi tillgång till ett unikt arbetsmaterial. Lärarna visar stort engagemang och ett pedagogiskt lärande där eleven får möjlighet att växa utifrån sin förmåga och vilja. I karaktärsämnena är det max 16 elever i varje undervisningsgupp.

I formgivningen lär eleverna sig designprocessen, som till exempel kollektionsupplägg och modeteckning.

Eftersom det är vanligt att man är egen företagare inom branschen lägger vi stor vikt vid entreprenörskap. Det är ett roligt och givande sätt att lära sig branschen, ekonomi och marknadsföring. Vi erbjuder handledning för den som vill starta ett UF-företag.

UTBILDNINGEN GER

  • En bra grund för att söka sig vidare inom design- och textilbranschen, både till högskolestudier och till arbeten inom branschen
  • Förmåga och kunskap att förverkliga egna idéer inom design
  • God kunskap om mönsterkonstruktion
  • Kännedom om olika textila material, modets historia och modeteckning
  • Kunskap om att kunna använda kläder som uttrycksform

ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE – APL

Under elevernas tre år hos oss gör de 15 veckors praktik, APL, fördelat under årskurs 2 och 3. APL är en viktig del i utbildningen, där eleverna förbereds inför arbetslivet. APL ger möjligheten att praktisera kunskaper i sömnad, mönsterkonstruktion, kundbemötande osv.

Tillskärarakademins Gymnasiums APL-platser i urval: Ida Sjöstedt, Drottningholmsteatern, Diamond Dogz, Minna Palmqvist, Naim Josefi, stylister, Lindex, Adidas, Tygverket och hos olika designers.

SKOLVERKETS MÅL FÖR HANTVERKSPROGRAMMET TEXTIL DESIGN

"Det krävs en hel del övning och erfarenhet för att bli en duktig hantverkare. Skräddare och designer är två sådana exempel. För båda dessa yrken behövs den grund som inriktningen textil design ger. Som blivande skräddare behöver du träna upp din hantverksskicklighet och avlägga gesällprov. För att bli designer måste du studera vidare, till exempel inom yrkeshögskolan eller på Textilhögskolan i Borås."

POÄNGPLAN OCH INDIVIDUELLA VAL

Det individuella valet ger stora möjligheter att komplettera utbildningen utifrån egna intressen och behov. Det är möjligt att välja ytterligare kurser i textil design, mönsterhantering på dator eller få grundläggande behörighet till högskolan genom att läsa mer svenska och engelska.

Poängplan

Individuella val

ANTAGNINGSPOÄNG

Preliminära medianbetyg hösten 2017: 215