Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Om skolan

Stockholms Tillskärarakademi tillhör idag en av de främsta i landet inom mönsterkonstruktion, sömnad, skrädderi och design. Vi drivs av glädjen att utveckla, bevara och lära ut hantverksskickligheten, designen, sömnaden och konstruktionen till våra elever.

Gymnasiet kommer successivt att avvecklas och inget nytt intag görs – läs mer här >

Textila Gymnasiet som senare fick namnet Stockholms Tillskärarakademis Gymnasium startade 2007. Skolan ligger i lokaler på en lugn gata, ett stenkast från Odenplan, med en närhet till Stockholms hela kulturutbud. I samma byggnad ligger även Påhlmans Gymnasium.

Undervisningen

Vår skola har en hög studietakt som ställer krav på dig som elev. I utbyte får du de allra bästa förutsättningarna för att börja din framtid i modebranschen hos oss!

För oss är målet att kunna ge dig en utbildning av högsta kvalitet. Därför vill vi att skolan ska vara liten. Hos oss är det stora med den lilla skolan att varje elev blir sedd. Varje elev har en egen individuell studieplan som följs upp kontinuerligt.

Vi utvärderar kurserna och utbildningen fyra gånger per läsår. I höstens mitterminsutvärdering är 100 % av eleverna nöjda med sin utbildning! Vi är en skola som lägger grunden för hög utbildningskvalitet och alla resurser går oavkortat till eleverna och deras utbildning.

Inspiration, en del av vardagen

Eftersom inspiration är en viktig del i skapandeprocessen går vi på utställningar, modevisningar och museum. Vi gör även många studiebesök som är knutna till branschen.

Utställningar och modevisningar

Det du skapar får du möjlighet att visa upp i många sammanhang, såsom utställningar och modevisningar anordnade av skolan.

Lärare med branschkunskap

Våra lärare har flerårig branschkunskap och pedagogisk utbildning. Lärarteamet är sammansvetsat vilket gör att du kommer att märka en tydlig struktur och planering.

För att du ska få en bra grund att stå på inom både konstnärliga yrken och hantverk vill vi ge dig de rätta verktygen för att samtidigt förbättra din kreativitet och ditt formspråk. Du kommer att utveckla en medvetenhet inom olika perspektiv såsom genus och miljö med mera.

Lärarlista

Trivselmål

Att skapa trivsel kräver att man sätter upp konkreta mål att jobba efter. Tre målområden är speciellt prioriterade hos oss:

  • Att bli sedd. Alla elever skall bli sedda och vara med i samtalet, på varje lektion.
  • Respekt. Du kan förvänta dig att bli bemött med 100% respekt, av dina lärare och av dina klasskamrater. Och givetvis kan även skolans personal förvänta sig detsamma från eleverna.
  • Var med. Vi jobbar hårt för att se till att inget utanförskap förekommer och att alla får vara med i gruppen.

Lärare och elever lär känna varandra på djupet. Det innebär också att du som elev, och dina föräldrar, får en mer personlig kontakt med dina lärare och din mentor.

Sammanhållningen på skolan är stark. Eftersom skolan är liten lär du snabbt känna inte bara din klass, utan även elever från andra klasser.

Skolan har ett komplett elevhälsoteam.

För dig som förälder

Du som förälder och vi i skolan har samma mål. Vi vill att ditt barn både ska må bra och utvecklas för att nå sina mål. Vårt mål är att skapa en nära relation mellan eleven, vårdnadshavarna och skolan för att ta reda på vad som funkar bäst för just ditt barn. Det åstadkommer vi bland annat genom att mentorerna redan den första skolveckan i ettan ringer hem och pratar med föräldrarna. Sen har vi givetvis också föräldramöten och utvecklingssamtal varje termin.

På portalen SchoolSoft finns allmän skolinformation och mer om vad som händer i alla kurser, med bland annat info om kunskapsredovisningar och hur det har gått på dessa.

Skolans föräldraförening har till uppgift att vara ett viktigt bollplank för skolans utveckling i stort. Det kan handla både om trivsel- och pedagogiska frågor. Och om intresset finns kan föräldraföreningen ordna trivselresor för eleverna.

Studieförbundet Medborgarskolan – vår huvudman

Huvudman för Stockholms Tillskärarakademis Gymnasium är studieförbundet Medborgarskolan - en ideell organisation som återinvesterar allt överskott tillbaka in i skolverksamheten.

Om huvudmannen.