Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Camilla är lärare på Tillskärarakademin i Mönsterkonstruktion

Camilla Karlsson är lärare på Stockholms Tillskärarakademi. Här undervisar hon i Mönsterkonstruktion där hon delar med sig av sina kunskaper som skräddare, hon har bl a arbetat hos designern Camilla Thulin.

Vad är det bästa med ditt jobb som skräddare?

Variationen av arbeten och möjligheterna att tillgodose kundernas behov och önskemål. Jag får jobba med många spännande uppdrag och med vackra tyger och modeller. Det är väldigt utvecklande och inspirerande. Mitt jobb har tagit mig på många roliga resor, bl.a. till Baku med Eurovison.

Du har jobbat med olika kända designers – hur kan en arbetsdag se ut för dig?

En arbetsdag kan variera mycket från den ena dagen till den andra. När jag t ex arbetade hos designern Camilla Thulin så arbetade vi med tre olika inriktningar; en damkollektion som kom ut två gånger per år, film och teater samt skräddade plagg till privatkunder, bl a till Melodifestivalen. Mina huvudsysslor innebär att rita mönster och sy, prova på kunder, men ibland är jag ute på mässa och säljer in en ny kollektion.

Hur utmärker sig skrädderi idag i modebranschen, jämfört med förut?

Efterfrågan på skräddare har ökat i och med det mer skräddade modet. Idag blandas casual med mer skräddade kläder. Om du är utbildad skräddare har du en bra grund att stå på och större chanser att få jobb.

Tror du att skrädderi som yrke ser annorlunda ut i andra delar av Europa?

Ja, det skiljer sig lite åt runt om i världen. Jag arbetade under 5 år på modehuset Brioni i Rom, Italien. När jag kom dit fick jag lägga mina tidigare kunskaper åt sidan för att lära mig deras metoder att sy, Alta Moda. Det är något som jag är väldigt glad för idag, då jag fick lära mig mycket nytt. I det här yrket lär man sig ständigt nya saker och man får hitta nya lösningar, vilket gör skräddaryrket så spännande!

Har du tips till någon som vill ge sig in i modebranschen?

Det är en tuff bransch, så det gäller att kämpa och inte ge upp om man stöter på motgångar. Är man villig att jobba på så får man sin belöning i form av erfarenhet och kontakter. Var ihärdig och ödmjuk så kommer du långt!

Foto: Camilla Karlsson provar på Sanna Nielsen inför finalen av Melodifestivalen 2015.