Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Cathrine drömmer om en karriär inom herrskrädderi

Cathrine Hardenborg studerar damskrädderi och vägen dit har gått via flertalet kurser och utbildningar på Stockholms Tillskärarakademi. Hennes passion för hantverket har alltid funnits där och i framtiden vill hon arbeta med herrskrädderi.

Berätta, hur hamnade du på Stockholms Tillskärarakademi?

Jag har jobbat i modebranschen, som modell sedan jag var väldigt ung. Jag har rest runt mycket och mode har alltid funnits med som en naturlig del. Att få arbeta kreativt har jag alltid velat göra och när jag flyttade hem till Sverige efter många år utomlands kände jag att jag ville göra något helt annorlunda! Innan jag fick barn var jag intresserad av sadelmakeri, eftersom jag kommer från en ”hästfamilj”. Men det landade så småningom i att jag läste Mode och Design här på Tillskärarakademin och blev jätteintresserad av mönsterkonstruktion, som jag fördjupade mig i efter det. Då och då kikade jag in hos skrädderilinjen, och det var då jag tänkte ”det här vill jag göra” – och nu är jag här!

Vad vill du göra efter utbildningen?

Vi får se, jag kanske öppnar en ateljé en dag! Just nu är jag väldigt intresserad av herrskrädderi, därför hoppade jag på en kvällskurs i mönsterkonstruktion för herr som jag går nu parallellt med damskrädderi. Det är förstås en del repetition av det vi gör, men det är ändå intressant eftersom herrar inte har byst, har andra rörelsemönster och kragar. Det är små detaljer som skiljer sig åt!

När jag tittar på de som går utbildningen idag och de som gått innan, vart de tar vägen och vilka drömmar de har, så är det ganska brett. Det är också det som tilltalar mig, att man kan jobba inom teater, opera, film, öppna eget, ateljé, jobba med couturé, bli kostymör. Det tillför väldigt mycket att det finns flera spår att välja mellan. Man kan förstås också välja att gå lärlingsvägen, på en ateljé eller ett skrädderi.

Du har två barn som inte är jättesmå men heller inte tonåringar, hur är det att plugga och ha barn? Den kan ju finnas andra som har samma önskan och dröm som du.

Det är svårt, men det går. Jag kastade mig in i det här och tänkte att det fick bära eller brista. Man kanske inte alltid kan hålla samma hastighet som sina klasskamrater och man måste vara tydlig om det gentemot lärarna. Då kan man lägga upp utbildningen efter sina förutsättningar, så att man inte stressar ihjäl sig. Man ska absolut inte avstå från att göra detta bara för att man har familj! Och man är aldrig för gammal för att plugga och lära sig nya saker.

Berätta lite om vad du tycker om lärarna som undervisar!

De är helt fantastiska! De är aktiva, yrkesverksamma och branschkunniga. Som Camilla Karlsson som jobbar med Camilla Thulin som har en otroligt gedigen bakgrund. Samma sak gäller Åsa Hedenström som arbetar för Lars Wallin och Asha Renberg som har varit med länge. Anna Celsing som är fantastisk inom det här… Man känner verkligen att man har bra lärare. Det är en härlig dynamik, ordning och reda på skolan. Lärarna är uppdaterade och vet att vi ska ut i arbetslivet snart och de blir också en kontakt man kommer att behålla, få rekommendationer och stöd av.