Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Marias väg till eget företag inom mönsterkonstruktion

Maria Åkergren är mönsterkonstruktör och driver företaget Pattern Stockholm som hon startade 2013. Bakom sig har hon 10 års erfarenhet av att vara anställd som mönsterkonstruktör på stora modeföretag så som H&M, COS, J.Lindeberg och Whyred.

Varför valde du just att arbeta med mönsterkonstruktion?

Jag gick utbildningen Mönsterkonstruktion och Design på Stockholms Tillskärarakademi för 14 år sedan. I början visste jag inte vad jag ville fokusera på, men det växte fram under utbildningen. Vi fick pröva på sömnad, design och konstruktion och jag fastnade för konstruerandet. Efter utbildningen kompletterade jag med en termin på Yrkes, som det hette då, och fick direkt därefter jobb på H&M. När man konstruerar får man vara kreativ men med tydliga ramar som passar mig väldigt bra.

Vad får man för möjligheter som mönsterkonstruktör?

Massor av möjligheter! Du får jobba med roliga och kreativa människor, hitta lösningar på plagg och experimentera med form. Det finns också möjligheter att resa eller jobba utomlands beroende på vilket företag du jobbar på. Eller liksom jag, kunna starta eget, expandera och anställa och allt som det innebär att driva eget.

Har du tips till någon som vill ge sig in i modebranschen som mönsterkonstruktör?

Som nyutexaminerad mönsterkonstruktör tycker jag man ska vara öppen och inte kräsen över sitt första jobb. Huvudsaken är att man får en fot in i branschen, vilket kan leda till det jobb eller företag som du siktar mot.

Hur är det att vara egenföretagare i mode-Sverige idag?

Det är väldigt kul att vara egenföretagare då det finns så många olika typer av företag, stora som små, att jobba med. Efterfrågan av erfarna mönsterkonstruktörer är stor!

Foto: Emil Tavassoli