Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Från plaggskiss till färdigt plagg - grunden till de egna visionerna!

Först gick Robin Stenberg en kurs i sömnad på Stockholms Tillskärarakademi, för att som han säger ”bli vän med symaskinen”. Därefter valde han att läsa Mönsterkonstruktion och Design. Allt för att lära sig hur man jobbar i hela kedjan – från plaggskiss till färdigt plagg.

Varför valde du att studera på Tillskärarakademin?

När jag började här hade jag mest hållit på hemma med lite nybörjargrejer och styling. Jag hade inga baskunskaper i vare sig mönsterkonstruktion eller sömnad så när jag läste på hemsidan att utbildningen var grundläggande, bestämde jag mig för att söka.

Vad var det du letade efter när du valde utbildning?

Min dröm var, och är fortfarande, att skapa mitt eget märke. Jag ville inte bara sitta hemma och göra plaggskisser och skicka till Kina där de syr upp dem. Jag ville göra det här på riktigt. Göra mönsterkonstruktion. Vara med och sy upp toilerna. Det var därför som Tillskärarakademin passade mig väldigt bra.

Och har du haft glädje av kunskaperna du fick?

Absolut. Hade jag inte gått här hade jag inte kunnat göra det jag gör idag. Jag hade inte kunnat utveckla mina kläder alls. För om du inte har en bra grund att stå på så går det inte, och för mig var Tillskärarakademin en så otroligt bra skola. Jag var här nästan hela tiden under studietiden, ja folk trodde i princip att jag bodde här!

Hur upplevde du undervisningen?

Det som var bra var att lärarna aldrig försökte sätta käppar i hjulen. Alla har olika tycke och smak och vi som studerade ville olika saker, men lärarna försökte aldrig styra oss. Istället gav de oss hela tiden tips på hur vi skulle komma framåt i våra visioner. Det uppskattade jag. För jag tycker inte om när man ska styras in i en mall att ”så här och så här ska vi göra”. Naturligtvis måste man utgå från vissa baskunskaper för att det ska bli rätt och riktigt. Men för den skull behöver man inte förlora sitt personliga uttryck.

Till sist, har du något tips till de som funderar på att söka hit?

Om du vill det här, så gör det! Det kan förstås vara lättare sagt än gjort om du har föräldrar som säger att det är tufft att bli designer eller om du har ett jobb som ger dig ekonomisk trygghet. Men jag tror att man måste våga. Jag ska inte säga att jag själv alltid har gjort det, men successivt försöker jag hela tiden. Gå min egen väg. Tro på mig själv. Så att våga är ett tips jag vill ge. Sedan tänker jag också att du kan komma hit och bilda dig en egen uppfattning om skolan. Gå på ett Öppet hus! Det gjorde jag och det tyckte jag var väldigt nyttigt.