Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Från mode till fashion director på ett datorspelsföretag

Sofia Wernersson har läst mönsterkonstruktion och design och jobbar idag som grafiker och fashion director på ett datorspelsföretag. Och det är just mode, i kombination med måleri och illustrationer, som har blivit en del av hennes yrkeskarriär.

Berätta, varför valde du att studera på Tillskärarakademin?

På den tiden var jag helt inne på att rita kläder. Tillskärarakademin hade ett väldigt gott rykte och det kändes som att utbildningen låg på rätt nivå för mig. Sedan tyckte jag om blandningen på de studerande. Att det inte bara fanns renodlade designpersoner som vill jobba med sitt eget märke och synas på fashionveckor, utan att det även fanns sådana som ville satsa på att bli sömmerskor - och som tack vare det ser på mode och branschen på ett helt annat sätt.

Efter utbildningen har du jobbat mer med modegrafisk design och art direction än modesömnad och design. Hur blev det så?

När jag väl började på Tillskärarakademin kände jag att det där med att sy kläder och pilla med detaljer, det var inte vad jag ville. Jag tyckte att det absolut roligaste var modeteckning. Och så tyckte jag väldigt mycket om att rita mönster. En dag haffade en av de grafiska lärarna mig och sa: ”Men Sofia, du ska ju jobba med grafisk design!”

Så någonstans mitt i utbildningen tog min bana en helt annan väg. Mycket tack vare att jag själv tyckte att det var roligast men också för att någon knackade mig på axeln och sa att det här är din grej. Efter det utnyttjade jag tiden på skolan till att suga åt mig all kunskap jag kunde kring det grafiska. Men modebiten har varit, och är fortfarande, en stark del i min karriär.

Ja, för idag arbetar du som grafiker och fashion director på ett datorspelsföretag. Hur blev det så och vad innebär det?

Efter Tillskärarakademin utbildade jag mig vidare och läste informationsdesign på högskolan i Eskilstuna, där jag verkligen fick dyka ner i olika grafiska program. Direkt efter utbildningen fick jag jobb på ett företag som gör klippdockor och barbiedockor på nätet och där blev jag rätt och slätt klädillustratör, gjorde modeillustrationer kan man säga. Det jobbet tror jag faktiskt inte att jag hade fått om jag inte haft Tillskärarakademin i bakgrunden!

Idag har jag återigen en stor nytta av de kunskaper jag har inom mode och det jag lärde mig på Tillskärarakademin. För idag arbetar jag på ett datorspelsföretag där vi ska lansera ett helt nytt spel med stort fokus på musik och mode. Man ville ha en huvudansvarig för modebiten eftersom det handlar mycket om att bygga koncept, precis som det gör när man arbeta med en riktig klädkollektion, så jag gör moodboards, trendanalyser och bygger kollektioner. Och eftersom jag vet var man ska lägga sömmar och snitt för att ett klädesplagg ska fungera blir det också trovärdigt i spelet.

Så för mig var Tillskärarakademin ett väldigt bra sätt att få upptäcka mig själv och mitt eget intresse men också något som puttade mig i rätt riktning.