Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Kjolvernissage på Hagagatan

Fredagen den 23/11/2018 bjöd våra studerande in till Kjolvernissage. 29 kreatörer från grundutbildningens första termin tog fram, utifrån temat "Hållbarhet", sina helt egna kjolar. Ploy Deewaja är en av eleverna som ställde ut. Hon studerade mode och design på gymnasiet och sökte sedan direkt in till Tillskärarakademin.

Varför sökte du till Tillskärarakademin?

– ”Det var min mentor från gymnasiet som rekommenderade skolan för mig. Jag drömmer om att studera utomlands i framtiden och han underströk att det då är väldigt viktigt att man har en riktigt bra grund att stå på. Därför tyckte han att jag skulle söka hit. Tillskärarakademin erbjuder mig allt det jag behöver för att kunna ta nästa steg."

Hur hjälper skolan och dess lärare dig att utvecklas?

– ”Alla lärare har jättebra erfarenhet. De kan så mycket och hjälper alltid till direkt. På grund av att de har så mycket erfarenheter så märks det verkligen att detta är en utbildning på hög nivå. De är mycket tydligare och noggrannare än vad jag är van vid. Det hjälper mig att bli ännu mer motiverad och intresserad av allt det här!"

Vad har du för framtidsdrömmar?

– ”Jag drömmer om att ha mitt eget klädmärke! Jag älskar färger och detaljer, vilket jag tycker att Sverige behöver bli bättre på! (Skratt)"

Sy.jpg

Eleverna har haft lite drygt en vecka på sig att förbereda sina alster och kjolarna som ställs ut är deras första egendesignade plagg. Temat för utställningen är "Hållbarhet" som eleverna har fått tolka helt fritt. Tillsammans med kjolarna kommer de även att visa upp inspirationen och tankegångarna bakom kreationerna genom anteckningar, inspirationsbilder och olika mood boards.

Kjol.jpg

Nål.jpg

Hur går processen till inför den här typen av utställning?

– ”Ett sånt här projekt börjar med att vi får information på vår Modedesign-lektion, om hur vi ska göra kjolen. Sedan påbörjar vi vår research. Vi samlar inspiration t.ex. genom olika bilder och gör mood boards. Sedan plockar vi ut färger och material som vi vill jobba med. Vi får fria tyglar att göra vad vi vill. Det är jätteroligt!"

Ert tema är hållbarhet, samma tema återfinns ju i årets julklapp som blev det återvunna plagget. Hur arbetar ni med hållbarhet på skolan?

– ”Vi tänker ju hela tiden på att inte slösa material. Och blir uppmanade att inte göra det. Vi är sparsamma när det t.ex. kommer till användning av papper och tyger. Och om det går använder vi det till något annat. Om det går att återanvända så sparar vi tygbitar till att kanske göra någon detalj i ett annat plagg."

Tillskärarakademin har även precis avslutat ett lyckat projekt tillsammans med Stadsmissionen. Elverna fick då helt fritt producera plagg av återanvänt jeansmaterial från Stadsmissionen. Alstren ställdes ut på Stockholm Stadsmission Nytorget och var även till försäljning. Pengarna från försäljningen gick direkt till stadsmissionens verksamhet.

Symaskin.jpg