Mönsterkonstruktion och Design

Arbeta som handskmakare

Handskmakare är ett yrke för dig som är intresserad av ett genuint hantverksyrke. Att jobba som handskmakare kräver stor kunskap om materialet du arbetar med vid tillverkning av produkterna. Du tillverkar inte bara färdiga produkter utan även prototyper till kommande kollektioner av handskar.

I takt med att många av arbetsuppgifterna har blivit automatiserade har det idag blivit alltmer ovanligt med handskmakeri. Men det finns fortfarande ett behov av skickliga handskmakare för mer exklusiva varumärken som erbjuder handtillverkade produkter.

En genomsnittlig lön inom yrkesgruppen är 26 900* kronor i månaden. Lönen kan dock variera mycket beroende var du arbetar och om du är egen företagare eller anställd.

Arbetsuppgifter

De många olika tillverkningsmomenten gör att handskmakare måste kunna bemästra allt från design till sömnad. Eftersom det ingår mycket ytbehandling och bearbetning av skinn och läder, innebär det också att du behöver ha en enorm materialkännedom för att veta hur materialet ska användas. Det är dessutom viktigt att du kan hantera tillskärning och övriga delar av tillverkningsprocessen med perfektion annars håller inte dina produkter den höga klass som industrin kräver.

Handskmakaren använder traditionella, ofta mekaniska verktyg under tillverkningen av produkterna. Det innebär att du behöver ha tålamod och finkänsla för att klara av det här yrket och bli framgångsrik inom industrin.

Utbildningar för handskmakare

Många handskmakare har inlett sin karriär genom att gå en grundutbildning inom textil och sömnad. Stockholms Tillskärarakademi erbjuder både kurser, deltids- och heltidsutbildningar som ger grundkunskaper inom sömnad, design och mönsterkonstruktion. För att därefter bli handskmakare behöver du gå en hantverksutbildning på en högskola eller folkhögskola, utbildningen är vanligtvis på två år.

Du kan även gå som lärling hos en handskmakare. Som lärling arbetar du för en väl rutinerad och skicklig handskmakare. För att sedan få kalla dig handskmakare och få ett gesällbrev måste du klara gesällprovet. Oavsett vilken utbildningsväg du väljer är det mestadels praktiskt arbete under utbildningen.

*Källa Yrkeskollen 2023