Sömnad

Arbeta som sömmerska

Som sömmerska kan ditt jobb vara att exempelvis göra mönster, sy upp nya, korrigera eller göra detaljerade ändringar på befintliga kläder utifrån kundens önskemål.

Visst är det roligt att sitta hemma med dina egna syprojekt, men hur ser en sömmerskas jobb ut? Det finns en stabil och stor marknad för sömmerskor. Sömnad, som är en del av den växande modeindustrin, kommer även i framtiden erbjuda arbete eftersom kläder är något vi alltid kommer att konsumera.

De flesta sömmerskor arbetar antingen i en ateljé eller driver eget företag. Medellönen för en sömmerska inom konfektion är cirka 26 000* kronor. Det beror dock på vilket varumärke du arbetar för, en välkänd ateljé kan ge en sömmerska högre lön.

En sömmerskas arbetsuppgifter

Som sömmerska arbetar du vanligtvis inom konfektionsindustrin eller med hantverksmässig sömnad. I dina arbetsuppgifter ingår det att göra korrektionsarbeten och att sy upp måttsydda kläder. Du behöver behärska alla moment under tillverkningen av ett klädesplagg. Det handlar om allt från mönsterkonstruktion och utskärningar, till att prova ut och göra ändringar. De många och olika arbetsmomenten gör att dina arbetsdagar blir både intressanta och varierande.

Utbilda dig till sömmerska

Det går att få arbete som sömmerska utan utbildning, men det är svårt och kräver ett stort kontaktnät inom industrin för att lyckas. Du kan också välja att göra verklighet av din dröm genom att starta egen syateljé. Men utan rätt utbildning och grundkunskaper är det lätt hänt att du snubblar på vägen mot framgång.

Det bästa är därför att söka en av de utbildningar inom sömnad och konfektion som finns runt om i landet. På Stockholms Tillskärarakademi finns kurser i sömnad samt grundutbildningen Mönsterkonstruktion och Design. Du som vill höja din kompetens ytterligare och lära dig skapa skräddarsydda plagg finns den treåriga YH-utbildningen Skräddare – inriktning dam och klänning.

*Källa SCB 2020