Jobba som skodesigner

Som skodesigner arbetar du med att designa skor. Det kan vara allt från sneakers, basketskor och loafers till pumps, stövlar och sandaletter. Skodesignern står för det kreativa skapandet av produkterna som ett varumärke säljer och har ofta specialiserat sig på en eller två relaterade inriktningar inom skodesign.

Det är vanligt att arbeta antingen som permanent anställd skodesigner eller som frilansare där du tar dig an projekt du är intresserad av för olika varumärken och företag. Det är en stor industri som genererar många arbetstillfällen för utbildande designers.

Den genomsnittliga lönen är ungefär 42 300* kronor i månaden. Det är en bra lön, men det är ofta ett arbete med oregelbundna tider, korta deadlines och utmanade kunder. Något som kräver att du är stresstålig, flexibel och lösningsorienterad.

Arbetsuppgifter

Hur dina arbetsuppgifter ser ut beror mycket på arbetsplats, om huvudsyftet är funktionella och praktiska skor eller om det är inom modeindustrin. Oavsett vilket innebär det allt från att skissa upp själva skomodellen till att skapa en mönsterprototyp till skon. Du behöver kunna beräkna mått, ha kompetens gällande val av material, kunskaper om viktfördelning och kroppens ergonomi för att kunna designa bekväma och snygga skor.

Inom mode har skodesignerns betydelse för en kollektion ökat eftersom många designers ser valet av rätt sko till rätt outfit som pricken över i:et. Du arbetar ofta nära modedesigners och har en viktig roll för att ett varumärkes samlade kollektion förmedlar rätt budskap.

Utbildning

Det finns idag flera utbildningar inom modedesign med inriktning för att designa skor. Många startar ofta sin karriär genom att gå någon form av grundutbildning inom design. På Stockholms Tillskärarakademi finns både utbildningar och kurser och välja mellan. För att sedan fortbilda sig inom skodesign finns kurser och vidareutbildningar. Det finns även ett flertal mode- och designskolor utomlands där du kan bli skodesigner.

Under dessa kurser och utbildningar lär du dig inte bara grunder och tekniker inom design. Du får även kunskap om material samt olika tekniker för att designen på skon både ska vara funktionell och estetiskt tilltalande.

*Källa Yrkeskollen 2023