Mönsterkonstruktion

Skillnaden mellan 3D-visualiserare och Mönsterkonstruktör?

På Stockholms Tillskärarakademi har vi två YH-utbildningar inom mönsterkonstruktion, båda är påbyggnadsutbildningar. Den ena är den ettåriga utbildningen Mönsterkonstruktör och den andra, som är helt ny för 2023, heter 3D-visualiserare inom mode och konfektion och pågår under ett halvår.

Om du jämför de båda utbildningarna kan de tyckas likna varandra, men i själva verket tar den ena vid där den andra slutar.

Mönsterkonstruktören skapar mönster

På utbildningen Mönsterkonstruktör lär du dig att skapa tvådimensionella mönster i programmet Gerber Accumark. Här arbetar du även med Adobe Illustrator för att skapa plaggskisser, detaljritningar och instruktioner. Därefter bearbetar du dina 2D mönster i programmet CLO 3D för att med hjälp av 3D visualisera dina prototyper. Som mönsterkonstruktör blir du inte expert på själva visualiseringen utan du blir expert på mönsterhanteringen.

Visualisering av plagg i 3D

Du som går utbildningen 3D-visualiserare inom mode och konfektion blir däremot expert på att visualisera digitala prototyper och säljprover. Utbildningen är inriktad på att du ska lära dig skapa så verklighetstrogna prototyper som möjligt med hjälp av programmet CLO 3D. Du kommer arbeta med avatarer i olika storlekar för att kunna illustrera allt från detaljer till tyger. Resultatet av ditt arbete kommer hjälpa till att identifiera om korrigeringar behöver göras i mönsterhanteringen kring passform, storlek eller tyg. Ditt arbete blir på så sätt avgörande om någon del behöver vidareutvecklas eller om plagget är redo att tas vidare till nästa steg i processen.