Sömnad, Grundkurs, Kväll

Information

Startdatum
19 september 2023
Dag och tid
Tisdagar 18:00-21:15
Kurslängd
45 timmar
Plats
Stockholms tillskärarakademi
Hagagatan 23 A, plan 2
Avgift
8 750 kr

Fullbokad. Anmäl dig som reserv!

Den här kursen är för dig som är nybörjare. Du är intresserad av en framtid i modebranschen, men du har inte sytt tidigare. Kanske du skulle vilja gå vår utbildning Mönsterkonstruktion och Design, men känner dig lite osäker och vill prova en enklare kurs först, då är detta den perfekta starten.

Om kursen

Om kursen
I kursen ingår förutom sömnad, enklare mallförändring, måttagning och storleksorientering. Vi går även igenom den absoluta grunden i materiallära, och du får lära dig hur man skiljer de vanligaste materialen och fibrerna åt.

Upplägg
Vi börjar med att lära oss att sy på industrimaskinerna, spola upp tråd och utföra en enkel felsökning. Därefter syr vi olika detaljer, så du får in känslan för sömnaden. Du lär dig hur man tänker vid tillskärning och mönsterutlägg. Det ingår grundläggande kunskap i hur och var man mäter på kroppen för att hitta rätt storlek i måttlistan. Vi går även in på hur man förändrar mönster, och du kommer under kursens gång att sy upp en kjol och en överdel, först i toileväv (oblekt råväv), och om du hinner syr du upp dina plagg i vanligt tyg. Är du supersnabb så finns gott om extrauppgifter för dig att ta itu med. 

 

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.

 

Kursledare
Carolina Setterberg

 

Kursmaterial
Allt förbrukningsmaterial som toileväv, mönsterpapper och dylikt ingår, men vi rekommenderar att du köper en egen tygsax, en sprättare och ett måttband. Om du får tid över, och vill sy upp dina plagg i vanligt tyg, så köper du själv material till dessa plagg.

 

Övrig information
Kursen går på tisdagar kl. 18.00 - 21.15, är 45 timmar lång och fördelad på 15 tillfällen. Uppehåll för höstlov v. 44 samt jul och nyår. Kursen avslutas i slutet av januari. Kursen är förberedande till tex Mönsterkonstruktion Dam - Grundkurs eller Modedesign - Grundkurs.

En del av studieförbundet Medborgarskolan

Om klädsömnad

Sömnad

Arbeta som sömmerska

Som sömmerska kan ditt jobb vara att exempelvis göra mönster, sy upp nya, korrigera eller göra detaljerade ändringar på befintliga kläder utifrån kundens önskem...

3 mars 2022
Läs vidare om "Arbeta som sömmerska"
Mönsterkonstruktion och Design

Första steget till att bli sömmerska

Sömnad har alltid varit ett stort intresse och en viktig del i Fias liv. Trots det arbetade hon under flera år inom detaljhandeln innan hon en dag beslutade att...

Heltidsutbildning
10 november 2020
Läs vidare om "Första steget till att bli sömmerska"