Lärare på Stockholms Tillskärarakademi

Vi som arbetar på Stockholms Tillskärarakademi har alla en gedigen bransch- och yrkeserfarenhet i mönsterkonstruktion, sömnad och design. Parallellt med lärartjänsten är många av oss yrkesverksamma inom modebranschen vilket bidrar till att vi lätt kan uppfatta nya strömningar, utvecklingar och kunskaper som vi tar med oss in till klassrummen.

Asha Renberg

Undervisar i damskrädderi

Asha Renberg är utbildad mönsterkonstruktör och har gesällbrev i dam- och klänningsskrädderi. Hon är medlem i Stockholms Skräddarmästar Gille. Asha har undervisat på skolan sedan 1991. Övriga arbetsplatser är kostymateljén på Stadsteatern i Luleå, som kostymör på SVT och på Makroff Fashion.

Kontakt: asha.renberg@tillskararakademin.com

Carolina Setterberg

Undervisar i sömnad och mönsterkonstruktion

Carolina är damskräddare med gesällbrev, utbildad på Stockholms Tillskärarakademi och har sedan 2016 haft kurser i sömnad och mönsterkonstruktion. 

Hon är mycket intresserad av hållbar utveckling och går mycket kurser själv, nu senast Cirkulär textil, Textil innovation och Textila material på Textilhögskolan. 

När hon inte undervisar på Stockholms Tillskärarakademi driver hon egen sömnadsateljé (ex på kunder SF bio, Acne studios och Naim Josefi) samt sitter med som styrelsemedlem i Stockholms skrädderiidkareförening.

Kontakt: info@tillskararakademin.com

Claes Berkes

Undervisar i Inköp – Konfektion, Print design

Claes Berkes utbildade sig vid Beckmans College of Design och har lång och bred erfarenhet från modeindustrin. Som en av grundarna av NAKKNA har han mest gjort sig känd för ett avantgardistiskt men tillgängligt uttryck. Claes är flitigt anlitad som föreläsare och kursledare på temat design, med uppdragsgivare som bland andra Textilhögskolan i Borås och Beckmans College of Design.

Kontakt: claes.berkes@tillskararakademin.com

Clara Lindahl Hall

Undervisar i Mönsterkonstruktion

Clara är utbildad på Stockholms Tillskärarakademi, där hon efter grundutbildningen (motsvarande dagens Mönsterkonstruktion och Design) fortsatte att utbilda sig till Mönsterkonstruktör, med påbyggnad inom herrkonstruktion. Clara har undervisat på Stockholms Tillskärarakademi sedan 2000.

Kontakt: clara.lindahl-hall@tillskararakademin.com

Emilie Lantz

Undervisar i Styling och Design

STA EmLa 2020.jpg

Emilie Lantz är utbildad inom konst och design med specialisering på textil, från The Royal Danish Academy of fine art i Köpenhamn. Hon har även studerat visuell kommunikation på Beckmans College of Design. Hon har gedigen erfarenhet av stylistyrket då hon under många år frilansade med redaktionella och kommersiella uppdrag inom Sverige men även internationellt.

Kontakt: emilie.lantz@tillskararakademin.com

Eva Karlsson

Undervisar i Mönsterkonstruktion och sömnad

Eva Karlsson har gått Beklädnadsteknisk i Uppsala, Konfektionsteknisk i Göteborg, Beckmans i Stockholm. Hon har jobbat med den italienska modeindustrin i 20 år, varav 10 år med egen produktion. 2012 flyttade hon hem till Sverige och driver företaget Teda Art Project.

Kontakt: eva.karlsson@tillskararakademin.com

Felix Ahlström

Undervisar i Textil materiallära, Dräkthistoria och Pattern magic

STA FeAh 2021.jpg

Som lärare vill Felix ge eleverna möjligheten att uttrycka sig obehindrat genom de verktyg han ger dem. Detta innebär att oavsett vilket medium vi arbetar med så är skapande-processen och utvecklingen av den egna rösten det absolut viktigaste.

Kontakt: felix.ahlstrom@tillskararakademin.com

Inger Hemgren

Undervisar i Sömnad

STA-InHe 2020.jpg

Inger Hemgren har gått kurser både på S:t Görans gymnasium och på Stockholms Tillskärarakademi i sömnad och mönsterkonstruktion. Inger har designat, konstruerat och sytt till ett otal privata kunder, på skinnateljé och teaterkostymer på Oscarsteatern. Parallellt med lärartjänsten på Tillskärarakademin arbetar Inger med ett eget märke som konstruerar mönster och designar skinnjackor. Skinnjackorna produceras i Indien och säljs runtom hela Sverige.

Kontakt: inger.hemgren@tillskararakademin.com

Linda Koelman

Undervisar i Datoriserad mönsterhantering och Mönsterkonstruktion

Efter grundutbildningar fortsatte Linda Koelman till utbildningarna Mönsterkonstruktör, Modedesign och Skrädderi: Dam och Klänning, allt på Stockholms Tillskärarakademi. Idag undervisar hon på skolan i datoriserad mönsterhantering och mönsterkonstruktion på grundutbildningen Mönsterkonstruktion och Design.

Kontakt: linda.koelman@tillskararakademin.com

Maria Ahnström

Undervisar i Datoriserad mönsterhantering

Maria Ahnstöm är utbildad vid Stockholms Tillskärarakademi 1996-1997. Efter att ha avslutat utbildningen Mönsterkonstruktör började hon arbeta på skolan och startade upp den digitala undervisningen i Gerbers CAD samt designprogrammen såsom Adobe Photoshop och Illustrator.
Parallellt med arbetet som lärare på Yrkesutbildningen Mönsterkonstruktör har hon frilansat som mönsterkonstruktör till en rad välkända varumärken med alla tänkbara produktgrupper som mode- sport- och barnkläder. Hon driver sedan 2010 även ett eget varumärke tillsammans med en kollega.

Kontakt: maria.ahnstrom@tillskararakademin.com

Sofia Westin

Undervisar i Modedesign, Sömnad och Mönsterkonstruktion

STA-SoMWe-2021-4.jpg

Sofia M. Westin har en kandidatexamen i modedesign från Textilhögskolan i Borås och en masterexamen från den textila institutionen på Konstfack i Stockholm. Utöver det är hon utbildad på Tillskärarakademin i Göteborg och på Stockholms Universitet. Sofia har frilansat som modedesignlärare sedan 2008 och har undervisat i ämnen så som designmetodik, mönsterkonstruktion, sömnad, textiltryck och drapering. Mellan 2007 och 2010 arbetade hon med herrkläder under eget namn och har under åren medverkat i utställningar runt om i Sverige samt blivit tilldelad ett flertal stipendier och utmärkelser. Utöver detta har Sofia även drivit konstgalleriet MINIBAR STHLM som under åren 2011-2016 var det ledande utställningsrummet i Stockholm för ung europeisk samtidskonst. 

Läs mer om Sofia på sofiamwestin.com

Kontakt: sofia.westin@tillskararakademin.com

Vera Karlsson

Undervisar i Datordesign

STA VeKa 2021.jpg

Vera har en bred och tvärvetenskaplig designbakgrund från bland annat Umeå Designhögskola, Umeå Universitet och Konstfack. På Stockholms Tillskärarakademi har hon utbildat sig till mönsterkonstruktör och jobbar nu för ett nystartat märke där fokus ligger på passform.

Kontakt: vera.karlsson@tillskararakademin.com

Åsa Hedenström

Undervisar i Mönsterkonstruktion

Åsa Hedenström har utbildning från beklädnadstekniskt gymnasium och Tilllskärarakademins Yrkeskurs, Påbyggnad Mallritning, Gradering och Herrkläder. Åsa har även gått på Beckmans College of Designs ettåriga modelinje och RMI-Berghs Grafisk formgivning. Hon arbetar som mönsterkonstruktör på Lars Wallin Management AB parallellt med lärararbetet på Tillskärarakademin. Åsa sitter även med i Tillskärarakademins ledningsgrupp samt är medlem i ACDE (International Association for Clothing Designers and Executives)

Kontakt: asa.hedenstrom@tillskararakademin.com