Lärare på Stockholms Tillskärarakademi

Vi som arbetar på Stockholms Tillskärarakademi har alla en gedigen bransch- och yrkeserfarenhet i mönsterkonstruktion, sömnad och design. Parallellt med lärartjänsten är många av oss yrkesverksamma inom modebranschen vilket bidrar till att vi lätt kan uppfatta nya strömningar, utvecklingar och kunskaper som vi tar med oss in till klassrummen.

Asha Renberg

Undervisar i Damskrädderi

Asha Renberg är utbildad mönsterkonstruktör och har gesällbrev i dam- och klänningsskrädderi. Hon är medlem i Stockholms Skräddarmästar Gille. Asha har undervisat på skolan sedan 1991. Övriga arbetsplatser är kostymateljén på Stadsteatern i Luleå, som kostymör på SVT och på Makroff Fashion.

Carolina Setterberg

Undervisar i Sömnad och Mönsterkonstruktion

Carolina är damskräddare med gesällbrev, utbildad på Stockholms Tillskärarakademi och har sedan 2016 haft kurser i sömnad och mönsterkonstruktion. 

Hon är mycket intresserad av hållbar utveckling och går mycket kurser själv, nu senast Cirkulär textil, Textil innovation och Textila material på Textilhögskolan. 

När hon inte undervisar på Stockholms Tillskärarakademi driver hon egen sömnadsateljé (ex på kunder SF bio, Acne studios och Naim Josefi) samt sitter med som styrelsemedlem i Stockholms skrädderiidkareförening.

Charlotte Högberg

Undervisar i 3D

Charlotte Högberg har en lång och bred erfarenhet inom modebranschen. Hon utbildade sig först till mönstrekonstruktör och startade sedan sitt eget varumärke Charlotte & Morgan tillsammans med sin man, Morgan. De drev varumärket under hela 90-talet och blev ett känt inslag i modebilden där de syntes regelbundet i modepress och i modevisningar. Från millennieskiftet och fram till 2019 jobbade Charlotte som designer både inom dam- och herrkläder på H&M, Brothers och Gant. 2020/2021 inleddes en ny fas i hennes karriär då hon började jobba i CLO3D. Det öppnade fantastiska möjligheter i många olika steg av produktutvecklingsprocessen som hon saknat i sitt yrke som designer. Nu vill hon med stor entusiasm dela med sig av både sina nya och gamla kunskaper och erfarenheter och bidra till steget in i den digitala världen som kommer att spara både på miljö, tid och pengar.

Clara Lindahl Hall

Undervisar i Mönsterkonstruktion

Clara är utbildad på Stockholms Tillskärarakademi, där hon efter grundutbildningen (motsvarande dagens Mönsterkonstruktion och Design) fortsatte att utbilda sig till Mönsterkonstruktör, med påbyggnad inom herrkonstruktion. Clara har undervisat på Stockholms Tillskärarakademi sedan 2000.

Emilie Lantz

Undervisar i Styling och Design

Emilie Lantz är utbildad inom konst och design med specialisering på textil, från The Royal Danish Academy of fine art i Köpenhamn. Hon har även studerat visuell kommunikation på Beckmans College of Design. Hon har gedigen erfarenhet av stylistyrket då hon under många år frilansade med redaktionella och kommersiella uppdrag inom Sverige men även internationellt.

Eva Karlsson

Undervisar i Mönsterkonstruktion och Sömnad

Eva Karlsson har gått Beklädnadsteknisk i Uppsala, Konfektionsteknisk i Göteborg, Beckmans i Stockholm. Hon har jobbat med den italienska modeindustrin i 20 år, varav 10 år med egen produktion. 2012 flyttade hon hem till Sverige och driver företaget Teda Art Project.

Felix Ahlström

Undervisar i Textil materiallära, Dräkthistoria och Pattern magic

Som lärare vill Felix ge eleverna möjligheten att uttrycka sig obehindrat genom de verktyg han ger dem. Detta innebär att oavsett vilket medium vi arbetar med så är skapandeprocessen och utvecklingen av den egna rösten det absolut viktigaste.

Julia Andersen

Undervisar i Modedesign, Datoriserad mönsterhantering och 3D

Linda Koelman

Undervisar i Datoriserad mönsterhantering och Mönsterkonstruktion

Efter grundutbildningar fortsatte Linda Koelman till utbildningarna Mönsterkonstruktör, Modedesign och Skrädderi: Dam och Klänning, allt på Stockholms Tillskärarakademi. Idag undervisar hon på skolan i datoriserad mönsterhantering och mönsterkonstruktion på grundutbildningen Mönsterkonstruktion och Design.

Maria Ahnström

Undervisar i Datoriserad mönsterhantering

Maria Ahnstöm är utbildad vid Stockholms Tillskärarakademi 1996-1997. Efter att ha avslutat utbildningen Mönsterkonstruktör började hon arbeta på skolan och startade upp den digitala undervisningen i Gerbers CAD samt designprogrammen såsom Adobe Photoshop och Illustrator.
Parallellt med arbetet som lärare på Yrkesutbildningen Mönsterkonstruktör har hon frilansat som mönsterkonstruktör till en rad välkända varumärken med alla tänkbara produktgrupper som mode- sport- och barnkläder. Hon driver sedan 2010 även ett eget varumärke tillsammans med en kollega.

Maria Islevik

Undervisar i Sömnad

Olivia Steinbüchel

Undervisar i Datoriserad mönsterhantering och 3D

Sofia Westin

Undervisar i Drapering och Designprocess

Sofia M. Westin har en kandidatexamen i modedesign från Textilhögskolan i Borås och en masterexamen från den textila institutionen på Konstfack i Stockholm. Utöver det är hon utbildad på Tillskärarakademin i Göteborg och på Stockholms Universitet. Sofia har frilansat som modedesignlärare sedan 2008 och har undervisat i ämnen så som designmetodik, mönsterkonstruktion, sömnad, textiltryck och drapering. Mellan 2007 och 2010 arbetade hon med herrkläder under eget namn och har under åren medverkat i utställningar runt om i Sverige samt blivit tilldelad ett flertal stipendier och utmärkelser. Utöver detta har Sofia även drivit konstgalleriet MINIBAR STHLM som under åren 2011-2016 var det ledande utställningsrummet i Stockholm för ung europeisk samtidskonst. 

Läs mer om Sofia på sofiamwestin.com

Stina Bergenholm

Undervisar i Sömnad

Åsa Hedenström

Undervisar i Mönsterkonstruktion

Åsa Hedenström har utbildning från beklädnadstekniskt gymnasium och Tilllskärarakademins Yrkeskurs, Påbyggnad Mallritning, Gradering och Herrkläder. Åsa har även gått på Beckmans College of Designs ettåriga modelinje och RMI-Berghs Grafisk formgivning. Hon arbetar som mönsterkonstruktör på Lars Wallin Management AB parallellt med lärararbetet på Tillskärarakademin. Åsa sitter även med i Tillskärarakademins ledningsgrupp samt är medlem i ACDE (International Association for Clothing Designers and Executives)