Sömnad, Grundkurs, Helg

Information

Startdatum
15 september 2024
Dag och tid
Söndagar 09:30-15:45
Kurslängd
45 timmar
Plats
Stockholms tillskärarakademi
Hagagatan 23 A, plan 2
Avgift
8 750 kr
Den här kursen är för dig som är nybörjare. Du är intresserad av en framtid i modebranschen, men du har inte sytt tidigare. Kanske du skulle vilja gå vår utbildning Mönsterkonstruktion och Design, men känner dig lite osäker och vill prova en enklare kurs först, då är detta den perfekta starten.

Om kursen

Om kursen
I kursen ingår förutom sömnad, enklare mallförändring, måttagning och storleksorientering. Vi går även igenom den absoluta grunden i materiallära, och du får lära dig hur man skiljer de vanligaste materialen och fibrerna åt.

Upplägg
Vi börjar med att lära oss att sy på industrimaskinerna, spola upp tråd och utföra en enkel felsökning. Därefter syr vi olika detaljer, så du får in känslan för sömnaden. Du lär dig hur man tänker vid tillskärning och mönsterutlägg. Det ingår grundläggande kunskap i hur och var man mäter på kroppen för att hitta rätt storlek i måttlistan. Vi går även in på hur man förändrar mönster, och du kommer under kursens gång att sy upp en kjol och en överdel, först i toileväv (oblekt råväv), och om du hinner syr du upp dina plagg i vanligt tyg. Är du supersnabb så finns gott om extrauppgifter för dig att ta itu med. 

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.

Kursledare
Carolina Setterberg

Kursmaterial
Allt förbrukningsmaterial som toileväv, mönsterpapper och dylikt ingår, men vi rekommenderar att du köper en egen tygsax, en sprättare och ett måttband. Om du får tid över, och vill sy upp dina plagg i vanligt tyg, så köper du själv material till dessa plagg.

Övrig information
Kursen går ca varannan söndag kl. 09.30 - 15.45, är 45 timmar lång och fördelad på 9 tillfällen. Följande datum är inplanerade; 15 och 29 september, 13 och 27 oktober, 10 och 24 november, 8 december 2024 samt 12 och 26 januari 2025. Kursen finns även att välja som kvällskurs. Kursen är förberedande till tex Mönsterkonstruktion Dam - Grundkurs, Klädsömnad eller Modedesign - Grundkurs.

En del av studieförbundet Medborgarskolan