Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Våra heltidsutbildningar – en komplett grundutbildning och två specialiserade fortsättningsutbildningar – vänder sig till såväl nybörjare som yrkesverksamma. Oavsett vilken utbildning du väljer så kommer din tid på skolan bli intensiv och full av roliga utmaningar.

Stockholms Tillskärarakademi erbjuder följande heltidsutbildningar: Mönsterkonstruktion och design (1 år) – en komplett grundutbildning som ger dig rätt förutsättningar att lyckas med dina fortsatta studier – samt YH-utbildningarna Skräddare – inriktning Dam och Klänning (3 år) och Mönsterkonstruktör (1 år). YH-utbildningarna är fortsättningsstudier för dig som gått en grundutbildning, de är mer specialiserade och ger den kunskap och kompetens du behöver för att kunna arbeta inom respektive yrkesområde.

Välkommen att besöka oss!

Vi hälsar dig välkommen om du vill besöka oss i vår verksamhet, kom gärna under lektionstid och träffa studerande och lärare. Läs mer här.

YH- & Konst- och Kulturutbildningar

Inspiration

Visa föregående artikel
Läs vidare om "Det senaste inom mönsterkonstruktion"
Artikel

Mönsterkonstruktörerna arbetar med plagg i 3D

Vera Karlsson arbetar som mönsterkonstruktör och undervisar i datordesign och digital mönsterhantering på Stockholms Tillskärarakademi. Från och med höstterminen 2019 håller hon i undervisningen av CLO 3D - ett helt nytt program för mönsterkonstruktion och design, där man visualiserar och modellerar sina plagg i 3D. – "Vi ligger ju väldigt i framkant med att börja undervisa i det redan nu." berättar hon.

Läs vidare om "Alice och Kevin gjorde kulturministerns Nobelklänning"
Intervju med f.d. studerande

Alice och Kevin gjorde kulturministerns Nobelklänning

Alice Svensson Brostedt och Kevin Nilsson är Beckmansstudenterna som stod bakom kulturminister Amanda Linds känning till Nobelfesten 2019. Utifrån temat eld har studenterna skapat ett alster som ska föra tankarna till klimatförändringar och skogsbränder. (omslagsfoto av Ninni Andersson/Beckmans pressrum)

Läs vidare om "Portfolios"
Portfolios

Bilder ur portfolios med avgångselevernas arbeten.

Bilder ur portfolios med avgångselevernas arbeten från utbildningen Mönsterkonstruktion och design.

Läs vidare om "Studerande ger nytt liv åt gamla jeans!"
Artikel

Studerande ger nytt liv åt gamla jeans!

Studerande på grundutbildningen Mönsterkonstruktion och Design ger i samarbete med Stockholms Stadsmission nytt liv åt gamla jeans.

Läs vidare om "Inger Hemgren"
Intervju med Lärare

Om grundutbildningen och produktioner utomlands

Inger Hemgren är sömnadslärare på Stockholms Tillskärarakdemis grundutbildning Mönsterkonstruktion och Design. Hon har undervisat på skolan i över 20 år och driver parallellt med undervisningen egen verksamhet där hon bl.a. producerar kläder i Estland.

Läs vidare om "Mönsterkonstruktör Åsa"
Intervju med lärare

Lärare på Tillskärarakademin och mönsterkonstruktör hos Lars Wallin

Åsa Hedenström är mönsterkonstruktör och lärare på Stockholms Tillskärarakademi. Idag undervisar hon mönsterkonstruktion både på grundutbildningen Mönsterkonstruktion & Design och i kursen Mönsterkonstruktion Klänning på skolans YH-utbildning Skrädderi. Parallellt med detta arbetar hon som mönsterkonstruktör hos designern Lars Wallin.

Läs vidare om "Tre röster om portfoliofotografering"
Intervju med studerande

Louise, Victor och Martina delar med sig av sina tankar från vårens portfoliofotografering

Under våren 2019 fick de studerande på grundutbildningen Mönsterkonstruktion och Design ta portfoliobilder tillsammans med en professionell fotograf. Utifrån sina egna tankar och idéer fick de styra fotograferingen så att deras alster avporträtteras på det sätt de förställt sig. (från vänster: Martina Johansson, Louise Arvidsson, Victor Savastano)

Läs vidare om "Inre styrka i fokus när studerande planerar sina portfoliobilder"
Intervju med studerande

Inre styrka i fokus när Elisa och Sandra gör sig redo för portfoliofotografering!

I slutet av sin utbildning får våra studerande på Mönsterkonstruktion och Design ta fram professionella portfoliobilder. De studerande får helt fria tyglar att konstruera sina plagg och chansen att verkligen lyfta fram sina personligheter i kollektionerna. Inför fotograferingen i vår har de studerande tillsammans med fotografen planerat hur bilderna ska se ut med hjälp av inspiration, mood boards och referenspunkter.

Läs vidare om "Vernissage på Gretas"
Artikel

På utställningen Beyond the Silhouette visas unika plagg av råväv

För andra året i rad håller studerande från Stockholms Tillskärarakademi utställning på Gretas café, Haymarket, vid Hötorget i Stockholm. Den sjunde december (2018) klockan 18.00 slogs dörrarna upp till utställningen Beyond the Silhouette. Med inspiration från hotellets atmosfär har de studerande konstruerat helt unika plagg med råväv som enda material.

Läs vidare om "Började på Tillskärarakademin efter 25 år på H&M"
Intervju med studerande

Patricio började på Tillskärarakademin efter 25 år på H&M

Idag går han sin sista termin på heltidsutbildningen Mönsterkonstruktör och har precis påbörjat sin praktikperiod – hos Lars Wallin.

Läs vidare om "Vendela har hittat sin passion"
Intervju med studerande

Mönsterkonstruktören Vendela om vägen till Tillskärarakademin

På Stockholms Tillskärarakademi utbildar vi framtidens modeskapare. Vendela Thiger är en av dessa. Hon går sista terminen på YH-utbildningen Mönsterkonstruktör och gör sig redo för sin praktikperiod. Men vägen hit har inte alltid varit solklar.

Läs vidare om "Att göra en fjäder av toile"
Intervju med studerande

Ida var en av de som stod bakom utställningen Beyond the Silhoutte

Ida Liivakant går heltidsutibildningen Skräddare och var en av de som stod bakom utställningen Beyond the Silhoutte. Hennes kreation var inspirerad av 20-talets fjäder-plagg i kombination med art-deco stilen som återfinns på Gretas. - ”Jag började med att besöka platsen, känna in atmosfären och leta efter detaljer."

Visa nästa artikel