3D-visualiserare

3D inom mode är framtiden

– Jag läste om den nya utbildningen 3D-visualiserare inom mode och konfektion och tänkte att det lät ju jättehäftigt, den utbildningen vill jag gå! Att arbeta med 3D är ett viktigt steg för att kunna arbeta hållbart med mode och det vill jag vara en del av, säger Myra Prawitz.

Påbyggnadsutbildningen 3D-visualiserare inom mode och konfektion startade hösten 2023. Nu är den första klassen i gång och på god väg att behärska kunskapen hur man visualiserar mönsterkonstruktion med hjälp av 3D. En av de studerande är Myra.

Vad har ni fått lära er?

– Redan efter några veckor på utbildningen har jag lärt mig jättemycket. Utifrån en platt konstruktion i 2D vet jag nu hur man sätter konstruktionen på en avatar i programmet CLO 3D, hur allt hänger ihop vad gäller passform, material och mönsterförändring. Det blir verkligen verklighetstroget eftersom vi arbetar med avatarer som kan justeras i olika storlekar, oavsett om det är midjemått, längd eller något annat.

Vilka möjligheter skapar 3D?

MyPr 1 3D 2023-10

– Fördelen med att jobba med 3D och med avatarer är att det är lätt att se om något fungerar eller inte på ett plagg. Tyget kanske hänger för tungt eller för lätt eller så kanske ett knapphål eller en dragkedja är felplacerade och måste korrigeras. Dessa insikter gör att man inte behöver sy upp prototyper av plagg för att upptäcka fel. Att minska antalet prototyper är bra då dessa ofta blir spillmaterial och slängs. Därför är det bra om felen upptäcks redan vid datorn. På så sätt kan man arbeta på ett mer hållbart sätt ur miljösynpunkt.

Behöver man några förkunskaper?

– Ja, det är en påbyggnadsutbildning så man behöver förkunskaper för att förstå och hänga med i undervisningen. Själv gick jag grundutbildningen Mönsterkonstruktion och Design innan. Men vi har andra i klassen som kommer från branschen och som går utbildningen för att vidareutveckla sina kunskaper.

Vad blir ditt nästa steg efter utbildningen?

– Vi har sex veckors praktik under utbildningen och min förhoppning är att hamna någonstans där jag får stanna kvar och fortsätta jobba med 3D efter utbildningen.

Annars skulle det vara roligt att starta eget. Jag och en kompis, som jag träffade under grundutbildningen, har ett klädmärke ihop; Moreofme Atelier. Kunskaperna i 3D skulle komma väl till hands om vi bestämde oss att utveckla klädmärket.