3D-visualiserare

Hållbarare framtid för modebranschen

På YH-utbildningen 3D-visualiserare inom mode och konfektion lär du dig visualisera mönsterkonstruktion med hjälp av 3D, så att du på ett hållbart och enkelt sätt kan se din design direkt på skärmen. Här får du kunskaper som gynnar hållbara processer och arbetssätt vilket efterfrågas inom modebranschen. Yrkesområdet är relativt nytt vilket bidrar till många nya spännande framtidsmöjligheter.

Vem kan gå utbildningen?

Utbildningen passar dig som vill stärka din digitala kompetens inom mönsterkonstruktion och visualisering av digitala prototyper. Efter den här utbildningen kommer du bli expert på att skapa digitala verklighetstrogna plagg. Från att främst ha arbetat med 2D får du nu lära dig hur du kan utveckla ditt arbetssätt med hjälp av 3D i programmet CLO 3D. Utbildningen kommer ge dig helt nya möjligheter inom mönsterkonstruktion och design och din kreativitet kommer få en ordentlig kick framåt.

Varför ska man arbeta med 3D inom mode?

Du kommer snabbt att märka att 3D effektiviserar ditt arbete. Med hjälp av program som CLO 3D kan du ersätta fysiska prover med digitala prototyper och säljprover och genom att arbeta med avatarer i olika storlekar kan du illustrera förändringar av plagg, detaljer, tyger och mönster. Genom att arbeta digitalt minskar du belastningen på miljön eftersom behovet av att resa blir mindre och försändelser av paket med fysiska prover ersätts av digitala leveranser. Du kan dessutom på ett mer effektivt sätt beräkna tygåtgång för att minska spillet av textil.

Vad kan jag jobba med efter utbildningen?

Efter utbildningen kan du arbeta professionellt som 3D-designer eller 3D-visualiserare. Behovet av dessa yrkesgrupper ökar allt eftersom modeföretag ställer om från att främst arbeta med 2D till att även inkludera 3D.