Skräddare

Arbeta som klänningsskräddare

Skräddare arbetar i regel med unika plagg efter kunders önskemål alternativt förändrar befintliga plagg för att passa kundens figur. Skräddare kan rikta in sig mot en viss typ av plagg; klänningsskräddare specialiserar sig på att designa och tillverka skräddarsydda känningar medan dam- och herrskräddare arbetar med plagg som kostymer, dräkter, rockar och kappor. Om du älskar vackra, smakfulla och tidlösa klänningar, då är klänningsskräddare rätt yrke för dig.

I det här yrket kan du välja att vara egenföretagare, arbeta i en sömnadsateljé eller i ett skrädderi. Som klänningsskräddare arbetar du med hantverksmässigt avancerade sömnadsmetoder i tillverkningen av kjolar, korsetter och klänningar till både vardag och till fest. Plaggen har ofta avancerade detaljarbeten och är helt individanpassade för att ge perfekt passform, vilket ofta kräver flera provningar under arbetets gång.

Medellönen per månad är cirka 28 800* kronor för en klänningsskräddare, men öppnar du en egen framgångsrik ateljé och skapar ett namn för dig själv eller arbetar på någon av de större mer exklusiva ateljéerna kan du givetvis öka på den summan kraftigt.

Arbetsuppgifter som klänningsskräddare

Yrket innebär att du ska designa, konstruera mönster och tillverka plagg som klänningar och kjolar, då ofta i mer luxuösa modeller med fina detaljer och avancerade handarbeten. Du behöver kunna göra många saker samtidigt och dessutom vara lyhörd. Det är viktigt eftersom du ska kunna ta mått, göra omkonstruktioner av mönster, skapa nya mönster samt göra anpassningar på kläder enligt kunders önskemål. Du som vill driva egen ateljé eller butik har dessutom marknadsföring och bokföring som väntar.

Det är viktigt att tänka på att det här är ett arbete som kräver stort tålamod, flexibilitet och fokus för att kunna utföra själva arbetet på den avancerade nivå som yrket kräver. Samtidigt måste du även kunna beräkna tidsåtgång under hela arbetsprocessen för att kunna hålla avtalade leveranstider.

Utbildning

Det finns flera utbildningar som är lämpliga för dig som vill bli klänningsskräddare. På Stockholms Tillskärarakademi finns den treåriga YH-utbildningen Skräddare – inriktning dam och klänning, som ger fördjupad yrkeskompetens inom avancerad skrädderikonst med inriktning mot dam och klänning.

*Källa SCB 2023