Skräddare

Arbeta som herrskräddare

En herrskräddare behöver vara noggrann och behärska alla moment i tillverkningsprocessen, därför kan du se på skräddaren som en modeingenjör. Moment som ingår under konstruktionen av ett plagg kan vara bland annat tillskärning, mönsterkonstruktion, materialval och sömnad.

Arbetsmarknaden för herrskräddare

Arbetsmarknaden för skräddare är stabil och ständigt under tillväxt. Behovet av skräddare kommer alltid att vara stort på grund av vår konsumtion av kläder.

En genomsnittlig lön som herrskräddare ligger på cirka 28 800* kronor. Lönen kan variera något beroende på om du äger en egen syateljé eller arbetar på ett skrädderi. Du kan till exempel arbeta på ett större företag som ofta anställer skräddare till framtagning av klädprototyper av till exempel kostymer. Slutligen finns det även exklusiva butiker med ett skräddarsytt sortiment som behöver skräddare till att både ta mått, rita mönster och sy plaggen.

En herrskräddares arbetsuppgifter

Ditt arbete som skräddare varierar något beroende på vilken inriktning du valt. Du som vill arbeta inom haute couture (skräddarsytt) bör vara social och lyhörd eftersom du tillsammans med kunden tar mått för att designa plagget enligt önskemål. Det kan gälla allt från exempelvis material och form till knappar eller blixtlås.

Utbildning till skräddare

Oavsett om du vill arbeta som anställd på ett företag eller om du väljer att starta din egen syateljé, behöver du en utbildning. En bra utbildning som grund är viktig för att kunna leverera tjänster och produkter av ständigt hög kvalitet. Det finns många tillverkningstekniker och yrkestips du behöver lära dig för att kunna arbeta som professionell herrskräddare.

Är du modeintresserad, lyhörd, har ett öga för detaljer, är kreativ och har ett stort tålamod? Då bör du söka Stockholms Tillskärarakademis YH-utbildning Skräddare - inriktning dam och klänning för att utveckla din kompetens för att kunna arbeta som professionell skräddare. För dig som sedan vill inrikta dig mot att konstruera herrkläder erbjuder Stockholms Tillskärarakademi även kurser inom Mönsterkonstruktion - Herr.

*Källa SCB 2023