Arbeta som modist

Som modist arbetar du med att tillverka damhattar. Yrket innebär att du designar, syr och lägger till detaljer på damhattar av olika slag. Många kompletterar sin tillverkning av hattar med att även tillverka damhandskar eller väskor.

Modister arbetar vanligtvis antingen i egen regi eller i någon annans ateljé eller i butik. En annan vanlig arbetsplats är inom teatern. Lönen varierar beroende på anställning men en genomsnittlig månadslön ligger runt 27 100* kronor.

Modistens arbetsuppgifter

De arbetsuppgifter du har som modist i en ateljé är att du tar emot kundbeställningar på damhattar, som du skräddarsyr. Ditt arbete blir sedan att utifrån kundens preferenser och önskemål skissa upp en snygg hatt för att slutligen tillverka den. Oftast sker all tillverkning och sömnad för hand.

Modister använder än idag många tekniker från förr under vissa moment av hattillverkningen. Arbetet som modist är ett hantverksyrke, där det krävs gesällbrev för att kunna gå vidare för att få mästarbrev. Du bör ha ett öga för detaljer och vara lyhörd samt tålmodig. Det gäller även att du är fingerfärdig med stadig hand.

Utbildning

För att bli modist kan du gå en grundläggande utbildning på gymnasieskolans hantverksprogram. Du kan även utbilda dig till modist via kurser på vissa folkhögskolor och vuxenskolor. Det finns även YH-utbildningar med inriktning hantverk. På Stockholm Tillskärarakademi finns både kurser och utbildningar inom mönsterkonstruktion, design och sömnad som ger dig värdefulla kunskaper på din väg till att bli modist.

För dig som vill bli modist finns inte bara modistutbildningar i Sverige utan du kan även söka dig till prestigefyllda designer- och modeskolor utomlands. Vill du hellre lära dig yrket praktiskt från grunden finns möjligheten att börja som lärling hos en professionell modist. Det innebär att du lärs upp inom yrket och får en lärlingslön under tiden. Du får sedan göra ett gesällprov för att bli godkänd modist.

*Källa Yrkeskollen 2023