Skräddare

Beställningsjobb på klänning till Kristallen

Beställningsjobbet var inte vilken klänning som helst och uppdraget gick inte att säga nej till. Under sommaren tillbringade Maria Lund all ledig tid till att sy upp en sidenklänning till Nicole Donvy som skulle bära klänningen vid den stora tv-sända galan Kristallen.

– Jag hade precis kommit hem till Orust efter att ha avslutat första året på skrädderiutbildningen på Stockholms Tillskärarakademi. Jag skulle arbeta och tillbringa sommaren i föräldrahemmet när en vän taggade mig i ett inlägg på instastory om ett beställningsjobb på en klänning. Det lät intressant, så jag hörde av mig och berättade att jag utbildar mig till skräddare och att jag brukar ta beställningsjobb som jag syr upp på fritiden. Jag fick uppdraget som visade sig gälla en klänning till Kristallengalan!

Beställaren av klänningen var Nicole Donvy, en av deltagarna i tv-serien Ensam i vildmarken, ett program som följer åtta deltagare som ska överleva på egen hand i den nordnorska vildmarken. Utmaningen passar inte vem som helst, men den passade Nicole som är en stark och självsäker kvinna med erfarenheter från tuffa utmaningar som bergsbestigning och med ett arbete som professionell anläggningsdykare.

Klänning med attityd

STA-klänning-1.jpg

Nicole hade flera önskemål gällandes klänningens utformning och design varav ett var att klänningen skulle matcha hennes personlighet.

– Klänningen fick inte likna en balklänning, utan den skulle utstråla attityd. Det var också självklart att klänningen skulle vara grön, dels för att framhäva programmets naturtema, dels för att Nicole är en naturmänniska. Tillsammans kom vi fram till att jag skulle skapa en pastellgrön sidenklänning med v-ringning, korsettliv, hög slits och draperingar, berättar Maria.

Ny kropp, nya kunskaper

STA-klänning-2.jpg

Maria, som redan hade tackat ja till ett sommarjobb arbetade parallellt med klänningen från midsommar fram till mitten av augusti. Lediga mornar, kvällar och helger tillbringades framför symaskinen. Nicoles längd på 1,85 m i kombination med hennes vältränade och muskulösa kropp bidrog till helt nya utmaningar för Maria.

– Jag hade ingen provdocka som fungerade med hennes längd och mått, så måttagning och provningar fick ske tillsammans med Nicole, så att hon kunde testa klänningen allteftersom jag sydde upp den. Även sömnads- och konstruktionsmässigt har arbetet med klänningen bidragit många nya och värdefulla kunskaper.

Den blev klar i tid och en vecka innan galan kunde Maria leverera klänningen till en mycket nöjd Nicole.

– Jag har lärt mig jättemycket. Jag har fått stor lärdom om kundmöte, att sy till ett stort event, hur arbetet ska planeras tidsmässigt och inte minst alla nya sömnads- och konstruktionskunskaper. Det var en tuff sommar, men väldigt lärorik.