Skräddare

Arbeta som damskräddare

Som skräddare arbetar du antingen i en sömnadsateljé eller i ett skrädderi. Även större företag kan ha behov av skräddare, så dina anställningsmöjligheter är goda.

Kunskaper och arbetsuppgifter

Som skräddare är uppgift att konstruera, tillskära och sy plagg enligt din kunds önskemål på en mycket hög nivå. Du behöver ha goda kunskaper i mönsterkonstruktion och en skräddarutbildning i grunden för att kunna arbeta som skräddare. Du arbetar med beställningar efter kundens personliga mått, gör de provningar som behövs, och färdigställer plagget. Du behöver ha mycket goda kunskaper i materiallära, och kunna hantera alla olika typer av tyger. Du bör även ha känsla för färg, form och design.

Eftersom plaggen du framställer ska vara av absolut högsta skräddarsydda kvalitet, så bör du som person vara noggrann, lugn och metodisk, och ha förmågan att skapa och upprätthålla en god kontakt även med dina kunder. Du kommer i ditt arbete att sy allt från kraftigare kappor i vackra ylletyger, till fantastiska klänningar med broderier, pärlor och paljetter.

Var finns jobben?

Du kan vara egenföretagare, eller jobba som anställd på ett skrädderi eller en klänningsateljé. Många större företag har skräddare anställda för att ta fram provplagg, och du kan även arbeta som ändringsskräddare i butiker med lite exklusivare sortiment. Du kan välja att specialisera dig på någon typ av plagg, till exempel brudklänningar, som är en stor marknad.

Vilken utbildning behöver du?

Du behöver gå en grundläggande utbildning i sömnad och mönsterkonstruktion, och sedan utbilda dig till skräddare.

Relevanta utbildningar på Stockholms Tillskärarakademi

Mönsterkonstruktion och Design (heltid 1 år)

Skräddare - inriktning dam och klänning (heltid 3 år)