Mönsterkonstruktion och Design

Framtid med många valmöjligheter

Studera vidare, starta eget eller söka mer kunskap på egen hand? Det var några av valmöjligheterna som Benjamine Nwaodu stod inför efter att han avslutat sina studier på grundutbildningen Mönsterkonstruktion och Design.

Benjamines kreativa intresse fick sin start under gymnasiet då han började trycka upp egendesignade motiv på T-shirts som han beställde från Kina. Det var även nu som intresset för mode blommade upp och en dröm om att arbeta med kläder tog form. Men för att komma vidare behövde han kunskaper och sökte därför till Stockholms Tillskärarakademi och den ettåriga grundutbildningen Mönsterkonstruktion och design.

– Jag ville lära mig hela processen hur man skapar ett plagg från grunden. Jag fick lära mig allt jag förväntade mig och mycket mer, berättar Benjamine.

Nya framtidsplaner

Under tiden Benjamine gick på Tillskärarakademin var målet att komma in på Beckmans, men den stenhårda konkurrensen bidrog till att han tyvärr inte blev antagen.

– Trots att jag inte kom in känns det ändå bra att ha sökt och att ha skapat en kollektion på väldigt kort tid. Just nu har jag pausat planerna på utbildningar och kommer i stället skapa en kollektion på egen hand. Syftet är att utvecklas och lära mig av processen samt att få ihop material till en portfolio.

Filmad modevisning

– Ända sedan jag slutade på Tillskärarakademin har jag arbetat med research för att skapa ett koncept för en kollektion. Kollektionen ska bestå av 12 looks där jag kommer arbeta med kulörerna svart, mörkblått och mörkgrönt. Genom att bygga upp en miljö där jag placerar ut skulpturer och modeller vill jag berätta en historia. Hela processen ska filmas och modevisningen blir en form av videovisning.

Kläder som berättar historier

STA-BeNw-2-2021.jpg

Att berätta historier med hjälp av teknik och kreativitet ligger Benjamine varmt om hjärtat. Det kan handla om att fotografera analogt eller att arbeta med kläder och efterbehandling.

– När jag arbetar med efterbehandlingar börjar jag med att sy upp plagg i vit textil för att sedan färga tyget med syntet- eller naturfärger. Beroende på vilket textilmaterial plagget består av suger tyget upp färgen på olika sätt. Vissa trådar tar inte upp färgen lika bra som andra, och delar av plagget kan få ljusare och mörkare partier. Alla plagg blir olika och berättar unika historier om hur de har skapats. Jag försöker hitta det fina i det som inte är helt perfekt.

Projektet blir en bra grund till den portfolio som Benjamine håller på att utveckla. Han ska även bygga en hemsida så att portfolion kan göras digital. Därmed blir den lätt att dela i sociala medier och smidig att skicka till potentiella arbetsgivare.

– Mina närmsta planer är att fortsätta min kreativa resa, att utvecklas och bredda mina kunskaper. I framtiden vill jag flytta till England och arbeta med mode, antingen genom att jobba, praktisera eller plugga. Drömmen är att i framtiden kunna starta upp ett eget modeföretag.

Foto: Daniela Spiroska