Modedesign

Jobba som designassistent

Som designassistent inom textilbranschen arbetar du vanligtvis i ett modeföretag. Det kan vara alltifrån ett stort, internationellt klädföretag till ett mindre företag med en särskild nisch. Vanligtvis arbetar en designassistent i ett arbetslag av designers och dess primära uppgift är att vara ett stöd i design- och produktutvecklingsprocessen.

Att arbeta som designassistent kräver både teoretiska och praktiska färdigheter inom textil. Du måste vara stresstålig och tålmodig, då det många gånger är ett intensivt jobb med högt tempo. Vidare innebär arbetet många kreativa arbetsmoment såväl som analytiska uppgifter. Du kan bland annat få granska tryck- och mönsterrapporter, säljstatistik och trendrapporter.

En designassistents lön varierar beroende på var du arbetar. Men om du blir befordrad till en fullfärdig mode- och textildesigner är genomsnittslönen 42 300* kronor.

Designassistent - jobb och arbetsuppgifter

Som designassistent ingår du i ett team av designers och hjälper till i en assisterande position inom designarbetet. Arbetsuppgifterna varierar beroende på vilket företag du arbetar hos. Överlag är det ett mycket varierande jobb där du främst bistår med alltifrån att planera, skissa och utforma säsongens klädmodeller, till att förbereda marknadsföringsmaterial och koordinera fotografering av produkterna.

Som designassistent kan du även arbeta med andra avdelningar inom organisationen. Det kan exempelvis innebära samarbeten med inköpsavdelningen när det gäller inköp av material och textilier. Det kan också handla om att kontakta säljavdelningen för att få tillgång till försäljningsdata och dylikt.

Utbildning till designassistent

För att bli designassistent bör du som lägst ha gymnasiekompetens. I många fall kräver företagen att du har en eftergymnasial utbildning inom modedesign eller textildesign. Stockholms Tillskärarakademi har en Konst- och kulturutbildning på grundnivå inom mönsterkonstruktion och design som är en bra start. Därefter finns fortsättningsutbildningen Designprocess - Mode, som är perfekt för dig som siktar mot att bli designassistent och med tiden modedesigner.

*Källa Framtidskollen 2023