Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Designer/Modedesigner

Du älskar att skapa kläder och mode, och du är en kreativ och nyfiken problemlösare med stor energi. Idag är konkurrensen om jobben hård, så du måste vara beredd på att utbilda dig inom flera områden i genren, och inte vara typen som ger upp i första taget.

Kunskaper och arbetsuppgifter:

Du behöver en gedigen bas att stå på inom sömnad och mönsterkonstruktion, ha god materialkännedom, och därefter en 3-årig designutbildning som till exempel Beckmans eller Textilhögskolan i Borås. Om du arbetar på ett större företag, så kommer du vara den som gör moodboards, tar fram kollektioner, och bestämmer modeller, färger och material, tillsammans med inköpare och assistenter. Du kommer ha mönsterkonstruktörer, sömmerskor och skräddare till din hjälp med att ta fram provplagg, och du kommer att åka på mässor och inspirationsresor. Du måste vara bra på att kommunicera, och vara beredd på att det inte är ett jobb med vanliga kontorstider.

Du kan också välja att starta eget, och då får du förstås ta hand om alla ovanstående bitar själv. Om du väljer den vägen så är det nödvändigt att du har en enorm egen drivkraft. Det positiva är att du istället för att rätta dig efter marknaden och andras önskemål, bestämmer varenda liten detalj själv.

Var finns jobben?

Alla företag i branschen söker ständigt nya designers. Folk flyttar, byter företag, byter jobb inom företaget, jobbar utomlands osv. Är du ambitiös, och ser till att hålla ditt nätverk levande, så behöver du aldrig stå utan jobb i denna spännande och livliga bransch.

Vilken utbildning behöver du?

Du behöver gå en grundutbildning i sömnad och mönsterkonstruktion, där du även får möjlighet att utforska designprocessen. Därefter söker du en 3-årig designutbildning. Har du inte detta, så kommer du, hos de allra flesta företag, inte ens komma på intervju.

Relevanta utbildningar på Stockholms Tillskärarakademi:

Mönsterkonstruktion och Design (heltid 1 år)

Väljer du sedan att gå en designutbildning utomlands, så gäller detta basår som år ett på de flesta 3-åriga utbildningar.