Modedesign

Jobba som rekvisitör

Som rekvisitör arbetar du med film-, teater- och tv-produktioner. Du har ansvaret över att all rekvisita och inredning kring en produktion finns tillgänglig och är på rätt plats vid rätt tid. Det är ett arbete som sker i samarbete med regissörer, scenografer och projektledare.

För dig som vill bli rekvisitör finns jobb inom många olika branscher, du kan därför fundera över om du vill specialisera dig på ett område eller om du är öppen för flera typer av produktioner.

Din lön som rekvisitör är cirka 32 200* kronor i månaden. En lön som självklart kan variera beroende på vilket företag du är anställd för och den budget som finns för det projekt du är anställd för att arbeta med.

Rekvisitörens arbetsuppgifter

Som rekvisitör ansvarar du för all rekvisita före, under samt efter både föreställningar och repetitioner. I det ansvaret ingår både framtagning av rekvisita samt lagning av kostymer och tvätt vid behov.

Det här ett yrke för dig som älskar en livlig arbetsplats där allt kan hända. Är du inte rädd för långa dagar med oregelbundna arbetstider eller att samarbeta med andra yrkesgrupper under produktionernas gång passar du perfekt som rekvisitör.

Du bör också kunna bygga upp ett starkt kontaktnät för att snabbt och kostnadseffektivt få fram rätt rekvisita. Det finns oftast fasta ramar för hur mycket pengar du får använda.

Utbildning för rekvisitörer

Om du står inför ett gymnasieval är estetiska programmet eller hantverksprogrammet alternativ som kan ta dig närmre yrket som rekvisitör. Det ger dig en bra förberedande grund när du ska utbilda dig till rekvisitör.

För dig som sedan vill bli rekvisitör är Mönsterkonstruktion och Design på Stockholms Tillskärarakademi en bra grundutbildning som ger breda grundkunskaper inom sömnad, mönsterkonstruktion och design. Därefter är utbildningen Designprocess - Mode ett alternativ. Du får du de kunskaper, färdigheter och kompetenser som behövs för att du ska kunna arbeta med designprocesser inom mode – från idé till produktion.

Du har även alternativet att söka till ett flertal prestigefyllda studio-, film-, teater- och produktionsskolor utomlands.

*Källa Yrkeskollen 2023