Mönsterkonstruktion

Arbeta som mönsterkonstruktör

Som mönsterkonstruktör arbetar du med måttagning och framställande av mönster, och du ansvarar för att passformen blir som designern eller kunden önskar. Dina arbetsuppgifter kan bestå av både konstruktion av hela plagg, men även detaljer såsom olika kragar, ärmskärningar, fickor och liknande.

Kunskaper och arbetsuppgifter

För att kunna arbeta som mönsterkonstruktion behöver behöver du ha en fullständig utbildning i mönsterkonstruktion, samt även ha mycket goda kunskaper i sömnad.

Ditt arbete innefattar måttagning och framställande av mönster, och du ansvarar för att passformen blir som designern eller kunden önskar.

Som person behöver du vara noggrann och ha ett logiskt, problemlösande tänkande. Dina arbetsuppgifter kan bestå av både konstruktion av hela plagg, men även detaljer såsom olika kragar, ärmskärningar, fickor och liknande.

Eftersom du samarbetar med en eller flera designers är det viktigt att du är positivt inställd till samarbete; att du är en teamplayer. Du behöver kunna lyssna på det kunden säger, samtidigt som du har förmågan att tolka och förstå en plaggskiss.

Det vanligaste är att du börjar som assistent och sedan arbetar dig uppåt, men det är din egen ambitionsnivå som styr var du hamnar. Om du jobbar för ett större företag kommer du att behöva utbilda dig även inom mönsterkonstruktion på dator.

Var finns jobben?

H&M, Filippa K, J Lindeberg, Acne, Whyred, Åhléns är exempel på företag där många av våra studerande arbetar efter avslutad utbildning. Du kan även ha ett eget företag, och arbeta både mot privata kunder, och som konsult till större företag.

Vilken utbildning behöver du?

Du börjar med att gå en grundläggande utbildning i sömnad och mönsterkonstruktion, och bygger sedan på med en fullständig utbildning i mönsterkonstruktion.

Du som har intresse för att lära dig att skapa 3D-visualiserade digitala prototyper och säljprover kan söka vidare till utbildningen 3D-visualerarare inom mode och konfektion.

Relevanta utbildningar på Stockholms Tillskärarakademi

Mönsterkonstruktion och design (heltid 1 år)

Mönsterkonstruktör (heltid 1 år)

3D-visualiserare inom mode och konfektion (20 veckor)