Mönsterkonstruktion

Jobba som väskmakare

En väskmakare arbetar ofta med att tillverka och laga mjuka, mindre väskor. Men du kan även arbeta med att tillverka plånböcker, portföljer och portmonnäer. Under senare år har även andra produkter, som till exempel mobilfodral, tillkommit till väskmakarnas repertoar.

Idag har oftast utbildade väskmakare en egen ateljé där de tar emot kunder och erbjuder konsultation, lagning och tillverkning. Det är sällsynt att företag erbjuder anställning för väskmakare eller väskdesigner.

Arbetsmarknaden är något begränsad och löneläget ligger i det nedre skiktet. Du tjänar som väskmakare vanligtvis cirka 29 400* kronor i månaden.

Arbetsuppgifter som väskmakare

Som väskmakare bör du ha kompetens inom alla moment som ingår i tillverkning av väskor. Det är allt från mönsterkonstruktion och tillskärning till flätning och prägling. Materialet som en väskmakare oftast arbetar med är läder, vilket kräver hantering av bland annat knivar, värmepräglingsmaskin, symaskin och stans i tillverkningen.

Det en väskmakare gör kan vara att tillverka exklusiva produkter och/eller att ta fram prototyper för en produktion. Vilka arbetsuppgifterna är beror på om du är anställd, egen företagare eller frilansare. Vill du specialisera dig inom yrket kan du satsa på etuier och mindre väskor, och då arbetar du som en etuimakare.

En väskdesigner bör vara noggrann, ha sinne för detaljer och trender samt vara tålmodig och lyhörd. Du bör även ha ett kreativt sinne och god förmåga att möta människor.

Utbildning

För att bli väskmakare kan du antingen gå en utbildning eller tillskansa dig yrket som lärling. I de flesta hantverksyrken erbjuds lärlingsutbildning där du lär dig yrket genom att läras upp av en mästare inom det specifika hantverket. Du får sedan göra ett gesällprov för att få ditt gesällbrev. Utbildningen kan ske både inom Sverige och utomlands.

Du har även möjlighet att gå Hantverksprogrammet på gymnasiet där inriktningen för väskmakeri är övriga hantverk, utbilda dig på högskola eller på Sadelmakarakademin. Det finns dessutom fristående kurser som erbjuder utbildningar och kurser för dig som vill bli väskmakare. På Stockholms Tillskärarakademi finns både kurser och en ettårig YH-utbildning i mönsterkonstruktion som är en värdefull kunskap för en väskmakare att bemästra.

*Källa Yrkeskollen 2023