Mönsterkonstruktion

Jobba som tillskärare

En tillskärare är en person som skär ut delar efter mönster av material som tyg eller läder till klädesplagg eller andra produkter som ska bli tillverkade. Tillskäraren konstruerar ofta mönstren själv, ofta med hjälp av modern datateknik. Mönsterdelarna placerar tillskäraren sedan ut på tyget, för att till sist skära ut tyget.

Arbetsmarknaden

Om du är intresserad av att bli tillskärare har du valt ett yrke med goda framtidsutsikter för en lång och spännande karriär. Den genomsnittliga lönen för yrkesgruppen är 27 100* kr. Vad du får som tillskärare i lön kan dock variera beroende på var du arbetar någonstans. Du kan exempelvis jobba för ett större varumärke som ofta anställer tillskärare för framställning av klädprototyper eller på en teater med egen ateljé. Det är också möjligt att arbeta i en butik som erbjuder sina kunder skräddarsydda kläder.

Arbetsuppgifter du kan möta som tillskärare

Ditt jobb som tillskärare inom konfektionsindustrin är att tillverka mönster och att sedan skära ut delar till olika klädesplagg i varierande material. Utskärningen kan ske manuellt, med industriell bandsåg eller med hjälp av datoriserad tillskärning.

Inom det här yrket är det viktigt att du har fokus på detaljer och är noggrann. Du behöver även vara lyhörd för att kunna ta till dig kundens koncept och idéer. Du behöver dessutom god materialkännedom och ha lätt för att samarbeta då du ofta ingår i ett team med olika yrkesroller. Det är viktiga egenskaper för att kunna utföra arbetet med precision och professionalism för fantastiska resultat.

Utbildning för yrket

Oavsett om du vill bli egenföretagare eller arbeta för något företag, behöver du en stabil grund i botten. Som tillskärare kan du starta din utbildning genom att gå estetiska programmet eller hantverksprogrammet på gymnasiet. Du kan även gå kurser i mönsterkonstruktion eller söka till YH-utbildningen Mönsterkonstruktör på Stockholms Tillskärarakademi.

*Källa Ykreskollen 2023