Mönsterkonstruktion och Design

Samarbetet med artister tog Sarah till Stockholms Tillskärarakademi

– Jag är absolut inte rädd för att kasta mig ut i det okända mot nya utmaningar, trots att jag inte alltid vet hur jag ska lösa uppgifterna. Men man måste börja någonstans, och man lär sig under tiden man arbetar, säger Sarah.

IMG_8571
Sarah har ett stort intresse för design och brinner för att arbeta med recykle och återanvändning av tyger och kläder. Den här kimonon skapade hon i samarbete med Oscar Jacobson under ReSTArt-veckan på utbildningen Mönsterkonstruktion och Design

Att anta utmaningar är något Sarah Granholm gör med både glädje och energi och något hon inte backar för. Ett exempel är det som kan betraktas som starten på den del av hennes karriär som handlar om att sy scenkläder.

– Jag använder sociala medier för att visa jag upp och dela med mig av mitt stora intresse för second hand och återvinning. Där publicerar jag bilder och filmer på kläder som jag har designat och sytt av vintagetyger genom att arbeta med remake och upcykle, berättar Sarah.

2021 tog stylisten Julian Hernandez kontakt med Sarah då han behövde en assistent för att styla Danny, Tusse och Paul Rey till Melodifestivalen. Hon blev erbjuden jobbet och såg det som en perfekt väg till nya kunskaper.

Scenkläder till Tusse

As och T 2022

Sarah fick i uppgift att arbeta med Tusses scenkläder.
– Jag hade mindre än ett dygn på mig att göra klart kostymen! Tusse hade två kostymer som jag delade på och sydde ihop, jag skapade ett band till midjan och sydde revärer på sidan av byxorna. Kostymerna var av sammet och polyester och jättesvåra att få ihop så det såg bra ut, jag fick sprätta och sy om flera gånger. Jag sov tre timmar den natten och arbetade in i sista sekunden, men jag hann klart, berättar Sarah.

Intensivt halvår med slutkollektion, arbetsprover och kostym till ELLE-galan

Arbetet med att sy scenkläder födde idén till Sarahs nya mål: att utbilda sig till skräddare.

– Jag letade på nätet efter passande utbildningar och hittade Skräddare – inriktning dam och klänning på Stockholms Tillskärarakademi. Men för att söka till utbildningen krävs vissa förkunskaper. Jag hade mina tidigare studier från Los Angeles där jag hade studerat design och merchendise. I utbildningen ingick sömnad och för att bygga på mina kunskaper ytterligare gick jag kvällskursen Mönsterkonstruktion på Tillskärarakademin. Därefter sökte jag till grundutbildningen Mönsterkonstruktion och Design. Med mina nuvarande kunskaper blev jag validerad direkt in till termin två, berättar Sarah.

– Utbildningen har varit väldigt intensiv. Förutom ordinarie lektioner har jag arbetat med slutkollektionen och arbetsproverna till skrädderiutbildningen. Parallellt med skolan har jag dessutom sytt Tusses kostym till ELLE-galan samt arbetat extra på en restaurang under kvällar och helger. Jag har inte haft så mycket fritid under den här terminen! Nu hoppas jag mycket på att komma in på skrädderiutbildningen, genomföra praktiken och knyta massor med nya kontakter, berättar Sarah.

Kläder för Elle-galan 2022
Vilken förvandling! Sarah använde en gammal klänning som hon sydde om till helt nya plagg. Resultatet visade Tusse upp på ELLE-galan 2022.

Not: Sarah kom in på skrädderiutbildningen!