Stylist

Arbeta som stylist

Detta är jobbet för dig som är en fixare, och som älskar att experimentera med stilar och accessoarer. Du är en innovatör med stor fantasi, passion och lust att inspirera andra.

Kunskaper och arbetsuppgifter

Materiallära, modehistoria, enklare sömnad, modeteckning, digital bildbearbetning är delar av det du behöver kunna för att kunna jobba som modestylist. Du är lika intresserad av trender som av modehistoria, och du har en förmåga att genom oväntade kombinationer hitta nya vägar för att förstärka ett varumärke, eller vad uppdragsgivaren vill kommunicera ut till kund. Om du jobbar redaktionellt så är det en fördel att kunna skriva, åtminstone enklare texter.

Oftast är du egenföretagare som jobbar på konsultuppdrag för olika kunder, som vill ha just ditt sätt att förmedla ett uttryck. Det kan vara modemagasin, reklamfotografering, tv, böcker och filmproduktioner. Det är inte ovanligt att olika stylistområden överlappar varandra, såsom att du kanske först måste skapa miljön där plaggen ska fotograferas.

Var finns jobben?

Detta yrke bygger mycket på din egen förmåga att skapa kontakter och ha ett levande nätverk. Du är ditt eget varumärke, och jobben finns inom alla branscher. Ju bredare kunskap du har, desto större och friare blir ditt arbetsområde.

Vilken utbildning behöver du?

Du behöver gå en stylistutbildning som är uppbyggd och anpassad efter vad branschen behöver och kräver. Att ha tidigare erfarenhet från andra delar av branschen som t ex butik, är positivt.

Relevanta utbildningar på Stockholms Tillskärarakademi

  • Stylist (deltidsutbildning under 2 terminer)