Mönsterkonstruktion och Design

Temavecka om hållbarhet

De studerande på utbildningen Mönsterkonstruktion och design arbetade under våren med ett remake- och hållbarhetsprojekt. Jeans och gamla slitna kläder återanvändes och designades om för att förvandlas till helt nya produkter.

Modebranschen är inne i en spännande förändringsprocess och hållbarhet är högst aktuellt, vilket även speglar av sig på Tillskärarakademins pedagogik och inte minst i form av denna kreativa temavecka med fokus på remake.

Från metervara till remake

STA-29.jpg

Att arbeta mot ett mer hållbart perspektiv kan till exempel innebära att byta ut tyg på metervara mot något annat. Ett alternativ är att arbeta med befintliga plagg för att skapa nya produkter. För att inspirera de studerande och få i gång deras tankeprocess kring hållbarhet och remake, inleddes därför temaveckan med presentationer, filmvisning, workshops och föreläsningar.

Hur kan plagg produceras på ett nytt och snällt sätt?

Två av veckans gäster var Moral som består av Miranda Borg Blomquist och Tilde Tutal Gottberg som brinner för frågor som handlar om hur modeindustrin kan arbeta på nya och mer hållbara sätt. Under deras föreläsning berättade de om sin syn på att driva företag inom modeindustrin, varför de inte använder nyproducerade material, hur de jobbar och hur man på ett nytt och snällt sätt att kan producera plagg.

Ny design förlänger livet på redan existerande plagg

AnLi-2021
Anna Lidström påbörjade sin bana inom modebranschen på Stockholms Tillskärarakademi. Idag är hon en av de ledande profilerna i Sverige inom remake.

En annan av veckans föreläsare var Anna Lidström som höll en uppskattad digital presentation om Remake & Garment as Materia. Under sin karriär har Anna arbetat både som designer och stylist, hon är konstnärlig ledare för re:textile och forskar om hållbart mode. Idag är hon en av de ledande profilerna i Sverige inom remake.

Under din presentation berättade Anna om hur en cirkulär arbetsprocess fungerar och hur man kan uppgradera och förlänga livet på redan existerande plagg genom att ge dem en ny design.

Remake av jeans och gamla kläder

IMG_3736.jpg
Linn Hermander håller upp väskor som är skapade av gamla blusar.

Efter två dagar med både information och inspiration var det äntligen dags för de studerande att sätta i gång och jobba. Sömmar sprättades upp, mönster klipptes till av gamla plagg och syddes därefter ihop till nya produkter. Resulterat blev en fantastisk samling väskor, hattar, klänningar, jackor och mycket mer.

Att använda befintliga plagg bidrog både till möjligheter och utmaningar. En studerande tog sig an utmaningen med att försöka få ett par byxor att räcka till för att forma ett helt nytt plagg. Andra utnyttjade delar från ett plagg till att skapa fina detaljer på en ny produkt.

STA-20.jpg

Under temaveckan har det även ingått att paketera och marknadsföra det som har producerats på ett sätt som attraherar kunder. Arbetsgrupper har arbetat med att skapa en profil, bygga en hemsida, fotografera de nyproducerade produkterna med mera.

Väskorna på översta bilden är skapade av @albamatildedesign.