Utbildningar i takt med nya hållbarhetskrav

Den europeiska textilbranschen står inför nya lagkrav som påverkar hur kläder designas, produceras och återanvänds. På Stockholms Tillskärarakademi har hållbarhet länge varit en del av utbildningsinnehållet. Genom att inkludera cirkulär design, digitalisering och materialkunskap i utbildningar och kurser får de studerande verktyg att förstå och arbeta utifrån de förändringar som nu sker i branschen.

Nya EU-krav förändrar textilbranschen

Den europeiska textilindustrin står inför en genomgripande omställning. Nya hållbarhetskrav från EU, däribland krav på ekodesign, förbättrad kemikaliekontroll, separat insamling av textilavfall samt digitala produktpass, kommer påverka hur kläder produceras, används och återvinns. Från och med 2025 ska all textil sorteras separat och varje produkt ska bära information om hållbarhet, innehåll och möjliga återbrukssätt.

Undervisningar som speglar utvecklingen

På Stockholms Tillskärarakademi är hållbarhet integrerad som en del i undervisningen. Genom att kombinera traditionellt hantverk med ny teknologi och cirkulärt tänkande förberedes de studerande på att ta steget in i en bransch i snabb förändring:

  • Digitalisering och effektivisering: Utbildningen "3D-visualiserare inom mode och konfektion" lär de studerande att använda 3D-visualiseringsprogram för att skapa digitala prototyper, vilket minskar behovet av fysiska prover och därmed minskar miljöpåverkan.
  • Materialkunskap och hållbarhet: Flera utbildningar, inklusive "Mönsterkonstruktion och Design" och "Designprocess – Mode", inkluderar kurser i materialkunskap där de studerande lär sig om textila materials egenskaper och miljöpåverkan, vilket hjälper dem att göra mer hållbara val.
  • Praktiska färdigheter och reparation: Utbildningen "Skräddare – Inriktning dam och klänning" betonar hantverksmässiga metoder och lång hållbarhet, vilket är i linje med strategins mål att främja återanvändning och reparation.
  • Innovativa tekniker: Utbildningarna ”3D-visualiserare inom mode och konfektion” och "Mönsterkonstruktör" inkluderar avancerad datoriserad mönsterhantering och användning av program som CLO 3D och Gerber AccuMark, vilket främjar innovation och effektivitet i produktionen.
  • Hållbar design och cirkulära metoder: Utbildningen "Designprocess – Mode" fokuserar på cirkulära och hållbara metoder i alla delar av designprocessen. De studerande lär sig att utveckla hållbara affärsidéer och får kunskap om textila material med fokus på hållbarhet och cirkularitet.

Genom dessa utbildningar bidrar skolan till att utbilda studerande i hållbara och cirkulära metoder inom textil- och modeindustrin i linje med EU:s strategi.

Samarbeten med branschaktörer

Mönsterkonstruktion och Design

Skolan samarbetar dessutom med branschaktörer för att ge de studerande en inblick i hur cirkulära arbetssätt fungerar i praktiken. Ett exempel är remakeprojektet reSTArt på grundutbildningen Mönsterkonstruktion och Design, där osäljbara plagg från Oscar Jacobsons butik Sustain redesignas för att återigen ta plats i butikshyllan med nytt utseende. Läs mer om reSTArt här.

Föreläsningar som kopplar teori till branschen

IMG_0297
Sofia M. Westin, föreläsare och grundare av Flöde.

Föreläsningar och samarbeten syftar till att visa hur lagkrav, klimatmål och cirkulär produktion tillsammans skapar nya förutsättningar för branschen. Initiativet Flöde, med sitt lokala tillverkningslabb och arbete med skalbart återbruk, utmanar gamla affärsmodeller. Genom att föreläsa för de studerande på skolan, får de ta del av exempel på hur textilindustrin kan omformas genom cirkulära produktflöden och lokal produktion.

– Det här är framtiden, säger Sofia M. Westin från Flöde. De studerande behöver förstå de nya reglerna för att kunna möta efterfrågan på framtidens arbetsmarknad, oavsett om det handlar om att bli skräddare, mönsterkonstruktör eller någon annan yrkesroll inom textilbranschen.
Läs mer om Flöde här.

Nya yrkesroller växer fram

De nya hållbarhetskraven innebär att branschen förändras, både i innehåll och kompetensbehov. Roller som tidigare inte funnits som till exempel materialmäklare eller specialister på cirkulär mönsterkonstruktion kan bli allt vanligare i framtiden. Samtidigt kan efterfrågan på traditionella färdigheter som sömnad, reparation och justering av befintliga plagg bli allt mer efterfrågade.

Förberedelse för en bransch i förändring

Undervisningen på skolan syftar till att ge de studerande en förståelse för textilindustrins utveckling och de möjligheter som följer med omställningen. Oavsett om de kommer arbeta med nya material, digitala verktyg eller klassiskt hantverk ska de kunna navigera i en bransch där hållbarhet är en grundförutsättning.

Liknande artiklar

Studerande på Mönsterkonstruktion och Design
Mönsterkonstruktion och Design

reSTArt – här möts kreativitet och hållbarhet

Hur kan resttyger, skadade eller kasserade plagg bli till något nytt, snyggt och säljbart? På Stockholms Tillskärarakademins grundutbildning Mönsterkonstruktion...

Heltidsutbildning
Publicerad:
Åse Balko
Läs vidare om "reSTArt – här möts kreativitet och hållbarhet"
Porträtt
Inköpare

Vägen från manager till inköpare och nu butiksägare

Tair Bilbeisi har lång erfarenhet av klädbranschen, med en resa som började på Zara, via Stockholms Tillskärarakademi till att nu äga och driva sin egen butik, ...

Deltidsutbildning
Publicerad:
Åse Balko
Läs vidare om "Vägen från manager till inköpare och nu butiksägare"