Studerande syr
Studerande syr

Utbildningar inom mode, design och textil

Tycker du att mode, kläder och textil är lika viktigt som luften du andas? Då kommer du att trivas på våra modeutbildningar på Stockholms Tillskärarakademi! Vi erbjuder mode- och textilutbildningar på hel- och deltid med inriktningar som passar både nybörjare och yrkesverksamma.

Stockholms Tillskärarakademi grundades 1913 och har sedan dess utvecklats till en av de ledande skolorna inom mönsterkonstruktion, sömnad, skrädderi och design. Vi arbetar nära näringslivet och samarbetar med relevanta samarbetspartners och gästföreläsare inom modebranschen. Detta, i kombination med vår långa erfarenhet och kompetenta lärare, gör att våra utbildningar håller den höga kvalitet som både vi, arbetsmarknaden och högskolor efterfrågar.

Från grundutbildning till gesäll

Drömmer du om en framtid inom modebranschen? Då är Stockholms Tillskärarakademi rätt ställe att starta på. Här kan du studera mode, textil, design, mönsterkonstruktion och sömnad, först på grundnivå för att sedan gå vidare till påbyggnadsutbildningar som gör att du får de kunskaper som behövs för att ta steget vidare ut i arbetslivet.

Starta från grunden med Mönsterkonstruktion och Design

Om du är nybörjare och funderar över var du ska börja för att få in en fot i modebranschen, då är vår ettåriga grundutbildning Mönsterkonstruktion och Design en bra start. Här får du kunskaper i sömnad, mönsterkonstruktion dam, modedesign, modeteckning och materiallära samt modehistoria. Utbildningen passar dig som satsar på att söka till påbyggnadsutbildningar eller högre mode- och designhögskolor i Sverige eller utomlands. Flera av våra tidigare elever har gått vidare och pluggat mode på skolor som Beckmans Designhögskola, Textilhögskolan i Borås, ESMOD International Fashion and Business school, FIT i New York och London Collage of Fashion.

Studera Designprocess – Mode och bli modedesigner

På heltidsutbildningen Designprocess – Mode får du arbeta med alla de uppgifter en modedesigner ställs inför – från idé till färdig produktprototyp. Utbildningen är en påbyggnadsutbildning och passar dig som vill arbeta självständigt som modedesigner eller vill bli ännu bättre rustad för att söka vidare till högre modedesignskolor.

Utbilda dig till mönsterkonstruktör

Vår ettåriga YH-utbildning Mönsterkonstruktör är en påbyggnadsutbildning och passar dig som vill arbeta med att skapa mönster till plagg och kollektioner. Under utbildningen får du lära dig att skapa tvådimensionella mönster, plaggskisser, detaljritningar, instruktioner och 3D-visualisering av prototyper – allt som du måste behärska för att kunna arbeta som mönsterkonstruktör.

Visualisera plagg i 3D

De senaste årens digitala utvecklingar har bidragit till att helt nya yrkesgrupper har utvecklats, som exempelvis 3D-designer och 3D-visualiserare. Efter att ha gått YH-utbildningen 3D-visualiserare inom mode och konfektion kan du ta klivet ut till någon av dessa nya och spännande yrkesroller. Under din tid på utbildningen kommer du bli expert på att visualisera mönster i 3D. Du får lära dig hela arbetsprocessen, från plaggskiss till genomarbetad och färdig digital prototyp till säljprov.

Lär dig avancerad skrädderikonst

På den treåriga YH-utbildningen Skräddare – inriktning dam och klänning lär dig du avancerad skrädderikonst och tillverkning av plagg enligt Hantverksrådets riktlinjer och kvalitetskrav. Som examensarbete kan du avlägga gesällprov som är ett yrkesbevis för skräddare som gäller både på svenska och internationella marknader. Efter utbildningen kan du ta anställning som skräddare inom damkonfektion, driva eget företag eller frilansa som skräddare.

Deltidsutbildningar inom mode och textil

Om en heltidsutbildning inte är möjlig för dig utan hellre vill kombinera studier med exempelvis jobb, då kan en deltidsutbildning vara lösningen för dig. Dessa utbildningar bidrar till större flexibilitet eftersom vi erbjuder utbildningar på helger samt under dag- och kvällstid.

Studera mode och textil på Modelinjen

Modelinjen är en mångfasetterad och omfattande mode- och designutbildning på deltid. Här får du testa olika tekniker och arbeta fram dina egna designidéer vilket kommer resultera i en kollektion och portfolio. Portfolion kan du sedan använda eller utveckla om du vill söka till utbildningar på högre nivå.

Drömmen om att arbeta som stylist

På vår deltidsutbildning stylist får du lära dig allt som behövs för att kunna kickstarta din karriär som stylist. Under utbildningen får du arbeta med digital bildbehandling, modehistoria, materiallära, ändringssömnad och att skriva redaktionella texter. Du får även öva på att skapa oväntade kombinationer för att hitta nya vägar att förstärka ett varumärke enligt kundens önskemål.

Våra utbildningar på heltid och deltid

Stockholms Tillskärarakademi

Läs vidare om "Kom och besök oss!"

Kom och besök oss!

Vill du veta mer om våra heltidsutbildningar, deltidsutbildningar eller kurser så kan du alltid höra av dig till oss. Du är även välkommen att besöka vår verksamhet.

Läs vidare om "Intresseanmälan"
Elever arbetar med mönsterkonstruktion

Intresseanmälan

Vilken av våra utbildningar vill du veta mer om? Vi berättar gärna om våra olika utbildningar och hjälper till att hitta rätt utbildning för just dig.

Läs vidare om "Kontakt"

Kontakt

Hör av dig till oss på Stockholms Tillskärarakademi med dina frågor så berättar vi allt du behöver veta om till exempel våra utbildningar, studiemedel, skolan och våra lärare.

Aktuellt

Visa föregående artikel
Studerande arbetar med 3D på dator
3D-visualiserare

3D inom mode är framtiden

– Jag läste om den nya utbildningen 3D-visualiserare inom mode och konfektion och tänkte att det lät ju jättehäftigt, den utbildningen vill jag gå! Att arbeta m...

Heltidsutbildning
18 oktober 2023
Läs vidare om "3D inom mode är framtiden"
Visa nästa artikel