Skräddare

Arbeta som kostymmästare

En kostymmästare ansvarar för tillverkningen och skötseln av samtliga kostymer som ingår i en föreställning. Då du ofta ingår i ett team är det viktigt att du är samarbetsvillig och lyhörd samt kan koordinera och delegera uppgifter.

Som kostymmästare arbetar du vanligtvis på en teater eller opera, men det kan också vara på TV- eller filmproduktioner. Arbetsmarknaden inom yrket är stabil och eftersom du har flera marknader att vända dig till har du stora möjligheter att få ett arbete. Konkurrensen är dock stor så det gäller att välja rätt utbildning och hålla fokus på din karriär.

Du kan tjäna cirka 32 200* kronor per månad i lön som kostymmästare. Lönen varierar givetvis beroende på var du är anställd och vilken anställningsform du har. Inom den här yrkesgruppen kan du både arbeta som frilansare eller som fast anställd.

Vad gör en kostymmästare?

Som kostymmästare arbetar du på kostymavdelningen och ingår ofta i ett kreativt team. I din tjänst ingår flera olika ansvarsområden, det kan gälla allt från kostymval, design, konstruktion av mönster, tillskärning och sömnad till inköp av kläder, skor och accessoarer. Av den anledningen behöver du ha stor kunskap och kompetens inom både herr- och damskrädderi, tillskärning, inköp, material samt dräkthistoria.

Kostymmästare utbildning

Vill du bli kostymmästare finns utbildningar där du får de verktyg du behöver för att bli framgångsrik i branschen. Däremot kan TV-, film- och teaterindustrin vara svår att komma in i så det kräver att du har tålamod nog att kämpa.

I Sverige finns flertalet bra utbildningar du kan gå, vissa med arbetsplatsförlagd praktik vilket ger dig möjlighet att redan under utbildningen börja jobba på ditt kontaktnät. På Stockholms Tillskärarakademi kan du starta din karriär genom att gå grundutbildningen Mönsterkonstruktion och Design som ger dig alla kunskaper du behöver för att söka vidare till högre studier. En fortsatt väg att gå är den treåriga YH-utbildningen Skräddare – inriktning dam och klänning. För att få kompetens inom herrskrädderi finns mönsterkonstruktionskurser med inriktning mot herrkonstruktion.

*Källa Yrkeskollen 2023