Mönsterkonstruktion och Design

Information

Utbildningens namn

Mönsterkonstruktion och Design, 1 år

Utbildningsform

Konst- och Kulturutbildning

Avgift

57 000 kr/termin

Nivå

Grundläggande

Sista ansökningsdag

31 oktober 2022

Utbildningsstart

Start: 16 januari 2023
Slut: 12 januari 2024

Omfattning

40 veckor

Studiemedel

Utbildningen är studiemedelsberättigad. Till avgiften finns även en möjlighet att söka merkostnadslån hos CSN.

Övrig info

Det här är en 1-årig grundutbildning, men om du redan har förkunskaper finns möjligheten att bli validerad direkt in till termin 2.

Studietakt

100 % heltid

Mönsterkonstruktion och Design är en 1-årig gedigen grundutbildning som ger dig rätt förutsättningar för att lyckas med dina fortsatta studier och ditt yrkesval. Utbildningen startar både på höst- och vårterminen och är intensiv och krävande men också fantastiskt rolig och lärorik. Låt din framtid i modebranschen börja här!

Utbildningsinnehåll

Utbildningen ger dig nödvändiga kunskaper i sömnad, mönsterkonstruktion dam, modedesign, modeteckning och materiallära, samt inspireras av modehistoria.

Teoretiska och praktiska kunskaper ger dig möjlighet att utveckla din kreativitet, och förverkliga din dröm om ett liv i den spännande och intensiva modebranschen.

I utbildningen ingår även trendföreläsningar och studiebesök hos designers och olika företag i branschen.

Under första terminen får du de grundläggande kunskaper i sömnad, mönsterkonstruktion och modedesign som du behöver för att du under termin två ska kunna arbeta fritt och mer experimentellt med dina designidéer, givetvis med stöd och hjälp av dina lärare. Stor vikt läggs vid designprocessen.

Under året har vi också inspirationsdagar inlagda där vi besöker andra skolor, museum, utställningar och tygleverantörer.

Dina möjligheter efter utbildningen

Efter utbildningen kan du

Utbildningsbevis

Efter slutförd utbildning och godkända arbetsprover utfärdas utbildningsbevis.

Ämnen

I utbildningen ingår sex kurser; materiallära, modedesign, datordesign, mönsterkonstruktion (dam), sömnad och dräkthistoria.

Materiallära

Här får du lära dig allt du behöver veta om textila materialens egenskaper och skötsel. Fibermaterialet, garner, tyger, tillverkning, terminologi, vävtekniker, trikå, färgning och beredning. Vi diskuterar också miljöaspekterna.

Modedesign

Efter ett inledande block med grundläggande tekniker: figurteckning, stoffteckning och plaggskisser följer olika designuppgifter.

Datordesign

Parallellt med det traditionella, manuella tecknandet får du en introduktion i design- och kollektionsarbete i datorprogrammen Photoshop och Illustrator.

Mönsterkonstruktion

Du lär dig rita manuella mönster till damkläder, allt från enkla till mer avancerade modeller av kjolar, blusar, klänningar och byxor i konfektionsstorlekar. Det mesta ritar du i skala 1:4, och bygger upp ett kompendium som du sedan har som uppslagsverk när du ska rita mönster i framtiden. Du gör också ritningar i full skala, t ex till de plagg du ska sy under året. Ibland sys en s k toille enligt mönstret. Denna provas sedan på docka för att se att modellen stämmer mot plaggskissen. Du arbetar med datoriserad mönsterhantering.

Sömnad

Under den första terminen syr du mestadels detaljer som t ex blixtlås, fickor och kragar, men också en kjol och blus. Du lär dig också hantera olika symaskiner, pressjärn och andra verktyg som används i ateljé eller fabrik. Andra terminen syr du en kavaj och några byxdetaljer. Men tyngdpunkten ligger på sömnad av egendesignade plagg. Du syr minst upp en klänning/jacka och byxa.

Dräkthistoria/Branschorientering

Föreläsningar och studiebesök

Kunskaper efter utbildningen

  • Du kan konstruera mönster för damkläder
  • Du har goda kunskaper i klädsömnad och detaljsömnad
  • Du kan teckna modebilder och plaggskisser till färdig presentation
  • Du kan omsätta teoretiska kunskaper till praktiskt arbete
  • Du har god kännedom om textila material och kvaliteter
  • Du har en god helhetsbild av modet

Viktigt att veta

Utbildningslängd och terminstider

Studiemedelsberättigad konst- och kulturutbildning på heltid, 1 år.

Utbildningen startar både på höst- och vårterminen. Undervisning med huvuddelen lärarledda timmar, däröver självstudier. Kvällsundervisning kan förekomma. Behöver du komplettera din utbildning eller vill du studera deltid så finns möjlighet att gå delar av denna utbildning i mån av plats.

Ansökan

Du behöver gymnasial utbildning, estetiska och textila designgymnasium är meriterande liksom arbetslivserfarenhet.

Till ansökan bifogas CV, motivationsbrev och intyg på sömnadsvana alternativt fotografier på egensydda plagg. Intagning sker efter förkunskaper/meriter.

Läs mer i våra inför ansökan/anmälningsvillkor

Avgift och finansiering

Utbildningen är CSN-berättigad. Avgiften för utbildningen är 114 000 kr. Kursavgiften delas upp i två betalningar (57 000 kr) och betalas terminsvis, faktura kommer från oss. Delbetalning på avgiften är möjlig.

Du kan även, förutom vanligt studiemedel som betalas ut månadsvis, ansöka om ett merkostnadslån. Merkostnadslånet är till för skolans studerandeavgift och täcker en större del av avgiften. Läs mer nedan under "Studiemedel och merkostnadslån" om hur du ansöker om studiemedel.

Du kan ansöka om ytterligare finansiering via Human Finans.

Grundmaterial ingår i avgiften. Material till egna plagg bekostas av den studeranden.

Studiemedel och merkostnadslån

Utbildningen står under statlig tillsyn, vilket innebär att du kan söka studiemedel (CSN grupp A3) och merkostnadslån. Du får ansöka om studiemedel fr.o.m. du är 18 år. Genom samarbete med Human Finans har du möjlighet att dela upp din betalning i 6 eller 12 månader. Du kan också dela upp betalningen på längre tid men då tillkommer ränta. Läs mer här Human Finans

Om Konst- och Kulturutbildningar

Konst- och kulturutbildningar är en eftergymnasial utbildningsform i Sverige. Utbildningarna bedrivs av fristående (privata) skolor men står under statlig tillsyn (YH-myndigheten). Läs mer på Myndigheten för Yrkeshögskolans webbplatser.